AKTUELLT

Hög vaccinationsgrad mot mässling i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

97,6 procent av alla barn i Jönköpings län blir vaccinerade mot mässling, en stabil nivå som dessutom ökat något och ligger högre än riksgenomsnittet. Vaccinationen ger ett bra skydd mot denna besvärliga sjukdom som just nu ökar i världen och även förekommer i Sverige.

– Det är viktigt att vaccinera sitt barn mot mässling och vi ligger stabilt, vilket är glädjande. De allra flesta väljer att vaccinera sina barn.  Normalt ges vaccinet vid 18 månaders ålder, men barnhälsovården vaccinerar gärna tidigare, från nio månaders ålder, i vissa fall redan från sex månaders ålder, om familjen ska ut och resa, säger Carin Oldin, barnhälsovårdsöverläkare i Region Jönköpings län. 

Vaccination mot mässling ingår i den MPR-vaccination (mässling, påssjuka och röda hund) som alla barn erbjuds enligt det Svenska barnvaccinationsprogrammet.

Ökning sedan 2017

Färsk statistik visar att barnhälsovården vaccinerade 97,6 procent av alla barn i Jönköpings län i åldersgruppen 2018, en liten uppgång jämfört med 2017, och aningen högre än riksgenomsnittet.

Vaccinet är väl beprövat och ger ett bra skydd mot sjukdom. Om spädbarn ska resa rekommenderas tidigarelagd vaccination från 9 månader, i vissa fall redan från 6 mån ålder. Barnhälsovården välkomnar att vårdnadshavare som har frågor kontaktar dem.

Kan ge följdsjukdomar

Mässling är en virussjukdom som kan ge hög feber och utslag. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation och mer sällsynt hjärninflammation.  Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Då sprids små droppar med viruset i. Viruset fortsätter sedan att spridas genom luften och kan till exempel spridas genom flera rum eller i en hel trappuppgång. Om man inte har haft mässling eller inte är vaccinerad kan man bli smittad.

Världshälsoorganisationen har i dagarna varnat för ökningen av mässling i världen. Just nu pågår ett utbrott av mässling i franska alperna och det har rapporterats om misstänkt fall av mässling i Stockholm.

82 000 fall i Europa

Under 2018 insjuknade mer än 82 000 personer i mässling i Europa, vilket är 15 gånger fler än 2016, och 72 personer avled av infektionen.

Värst drabbade var Frankrike, Italien och Grekland, men fall rapporterades från så gott som alla europeiska länder inklusive 38 fall från Sverige.

Uppmaningen är därför att se över sitt vaccinationsskydd mot mässling, särskilt om man planerar en resa utomlands.

Till toppen av sidan