AKTUELLT I JÖNKÖPINGS LÄN

Viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensan

Innehållet gäller Jönköpings län

Den 3 november 2020 startar årets vaccination mot influensa. Under november vaccineras riskgrupper, gravida, personer som är 65 år eller äldre samt vård-och omsorgspersonal. Från december kan övriga länsbor vaccinera sig. Länets vårdcentraler har förberett sig för att kunna ta emot alla på ett tryggt och säkert sätt.

Vaccinationen för influensa startar 3 november.
Dags för vaccination mot säsongsinfluensa. Gå och vaccinera dig, uppmanar Seyde Aslan, som här får sin spruta. Arkivbild

– Den här vintern kommer det att finnas två liknande luftvägsinfektioner som kan vara allvarliga för riskgrupper: covid-19 och säsongsinfluensa. Därför är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot influensan i år, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Vaccinationen är gratis för riskgrupper

Till riskgrupperna för influensa räknas personer som är 65 år eller äldre, gravida efter vecka 16 samt personer med kronisk sjukdom, till exempel hjärt-lungsjukdom, lever- eller njursvikt, diabetes och nedsatt immunförsvar.

För den som tillhör en riskgrupp är vaccinationen kostnadsfri. För övriga kostar besöket 250 kronor i patientavgift plus 50 kronor i vaccinkostnad. Frikort gäller inte vid vaccination.

Bäst i landet på vaccinationer för 65 år och äldre

Förra säsongen (2019-2020) vaccinerades 63 procent av dem som till­hör åldersgruppen 65 år och uppåt i Jönköpings län mot influensa. Det är bäst i landet, och en topp­nivå som Region Jönköpings län legat på under flera år. Rikssnittet ligger på 53 procent.

– Vår bedömning är att intresset för vaccination kan bli ännu större i år, så därför har vi förberett oss genom att beställa fler doser än tidigare år, säger Malin Bengnér.

Vårdcentralerna har planerat

För länets vårdcentraler har pandemin inneburit en omfattande planering för att få till ett bra och säkert flöde för alla som vill vaccinera sig mot influensa. Så många som möjligt kommer i år att vaccineras i samband med andra vårdbesök, för att undvika fler enskilda besök på vårdcentralerna än nödvändigt. 

Vaccinationerna sker på valfri vårdcentral, på äldreboenden och i andra lokaler runt om i länet. En del vårdcentraler har enbart drop-in, andra har tidsbokning på 1177.se, via appen Bra Liv nära eller via telefon till vårdcentralerna (1177 Vårdguiden på telefon tar inte emot bokningar).

Till toppen av sidan