AKTUELLT I JÖNKÖPINGS LÄN

Hjärtats Hus öppnar i Tranås

Innehållet gäller Jönköpings län

Hjärtats Hus, samlingspunkten för personer som har eller har haft cancersjukdom, närstående och vänner, har funnits i Jönköping sedan februari 2016. Oktober 2018 öppnade mötesplats i Eksjö och i mars 2019 även i Värnamo. Nu är det dags att starta löpande träffar och motsvarande verksamhet i Tranås.

– Vår verksamhet innebär ett stöd men också en viktig social samvaro för personer som har eller har haft cancersjukdom, närstående och vänner, säger Maggie Målevik, initiativtagare och projektledare.

På Hjärtats Hus möts man av volontärer som vet hur det är att ha en cancersjukdom. Aktiviteter för både kropp och själ, pausgympa och avslappningsövningar erbjuds samt föreläsningar, samtal, pyssel med mera.

Besökarna vittnar om vilken stor betydelse som träffarna har både för den som har en cancersjukdom och för den som är närstående.

”Kan ge stöd i sjukdomen”

– Självklart ges det tillfälle att prata om cancersjukdomen och utbyta tankar med varandra, men huvudsyftet är att få en go stund tillsammans, en paus i vardagen, en stund för återhämtning.  Bland besökarna finns både de som är nyinsjuknade och de som har cancersjukdomen långt tillbaka i tiden. Den som behöver stöd i sin sjukdom, eller i rollen som närstående, får förstås möjlighet till enskilda samtal med våra volontärer som har en väldigt viktig roll, säger Maggie Målevik.

För att besöka Hjärtats hus krävs ingen anmälan och det är kostnadsfritt. Fika till självkostnadspris för den som vill.

Med hjälp av två miljoner kronor från Arvsfonden pågår ett treårigt projekt att utveckla verksamheten och att få spridning till andra orter i Jönköpings län. Detta för att så många som möjligt skall erbjudas möjligheten att få vara med.

Verksamhet öppnar i Tranås 16 januari

– Nu tar vi nästa steg för att nå så många som möjligt i vårt stora län.  Vi har idag totalt cirka femtio volontärer men behöver ständigt bli fler. Som volontär är man en lyssnande medmänniska och vi kan aldrig bli för många, säger Maggie Målevik.  

Till toppen av sidan