Senast reviderad 2013-12-05

Vad är karpaltunnelsyndrom?

Fråga

Jag är gravid i vecka 38. De senaste veckorna har jag haft jätteont i höger arm och hand, mest nattetid då det värker rejält. Jag har hört talas om karpaltunnelsyndrom. Vad är det?

Svar

Karpaltunnelsyndrom är en svullnad i handleden. Det leder till att en av nerverna till handen kommer i kläm. Det ger smärta och domningar i handen. Svullnaden är mest framträdande på natten, och därför upplever man mest smärta då. Smärtan brukar sitta i handen, framför allt på tummens sida. Men det kan kännas i hela armen. Kraften i tumgreppet kan bli försvagad och känseln i tumme och pekfinger kan bli sämre.

Det är vanligt att man får karpaltunnelsyndrom under graviditet. Ofta går dessa besvär över av sig självt efter förlossningen.

Svullnaden i nervkanalen kan behandlas med dels antiinflammatorisk medicin och dels vätskedrivande medicin. Båda medicinerna minskar svullnaden. Men dessa mediciner är olämpliga i slutet av en graviditet. Däremot kan alla använda en speciell skena som man kan få via en arbetsterapeut. Med hjälp av den kan trycket minska i nervkanalen. Man ska använda skenan på natten för att undvika att handleden kommer i ett olämpligt läge under sömnen.

Om inte det hjälper kan det bli aktuellt med operation. Karpaltunneln vidgas för att inte klämma på nerven.

Gunilla Byström, Läkare, specialist i allmänmedicin