Ung och mår dåligt? Här får man hjälp och stöd i Jönköpings län

Skriv ut (ca 7 sidor)
Skriv ut

Alla mår dåligt ibland. Det hör till livet. Ibland kan det räcka med att prata med någon man har förtroende för, till exempel en kompis, förälder eller någon annan vuxen. Ibland behöver man prata med någon utomstående till exempel på skolans elevhälsa, ungdomsmottagningen eller någon som arbetar inom vården. Det finns också olika telefonjourer man kan ringa och många patient- och närståendeföreningar och andra stödorganisationer man kan vända sig till för att få hjälp och stöd.

All hälso- och sjukvård är gratis för barn och ungdomar under 20 år. Det gäller både på Region Jönköpings läns vårdmottagningar och privata vårdmottagningar som har avtal med Region Jönköpings län.

I den här texten finns kontaktuppgifter och länkar till de ställen i Jönköpings län dit man kan vända sig om man är ung och behöver hjälp och stöd. Även föräldrar eller närstående kan ta kontakt om man är orolig för någon som är ung. 

Vart vänder man sig?

Vart vänder man sig?

Barn under 6 år

Om man som förälder eller närstående är orolig för ett barn som är under sex år kontaktar man barnhälsovård/familjecentral för att få hjälp och stöd. Ibland kan det finnas problem i barnets vardag, på förskolan. Då bör man också kontakta barnomsorg.

Barn och unga mellan 6 och 18 år

Är barnet äldre kontaktar man elevhälsan eller vårdcentralen. Man kan också kontakta Barn- och ungdomshälsan som tar emot barn och unga mellan 6 och 18 år som inte mår bra. Det finns två mottagningar i länet, en i Huskvarna och en i Nässjö. Om det finns problem i barnets vardag, i skola eller fritidshem bör man också ta kontakt med skola/barnomsorg.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP kan man kontakta vid misstanke eller oro för svårare psykiska symtom. 

Är man ung kan man utan remiss vända sig till

Unga vuxna över 18 år

Är man över 18 år kontaktar man

Fäll ihop

Sjukvårdsrådgivning

Sjukvårdsrådgivning

1177

Man kan alltid ringa telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning - dygnet runt. Erfarna sjuksköterskor ger medicinska råd och hänvisar rätt i vården.

Vårdcentralen

Om man vill boka en tid, förnya recept eller har frågor om en pågående behandling ringer man vårdcentralen. När vårdcentralen är stängd kan man via knappval välja om man vill bli uppringd nästa vardag eller kopplas till 1177 för sjukvårdsrådgivning på telefon.

Fäll ihop

Akut hjälp

Akut hjälp

Akut hjälp

Om läget är akut ska man söka hjälp direkt.

Fäll ihop

Kommunens socialtjänst

Kommunens socialtjänst

Till kommunens socialtjänst kan barn, ungdomar, familjer, äldre och personer med funktionsnedsättning vända sig för att få hjälp och stöd. Man kan också vända sig hit om det till exempel finns misstankar om att ett barn far illa eller om det finns problem med alkohol och droger.

Fäll ihop

Problem med alkohol och droger

Problem med alkohol och droger

Galaxen, ungdomsmottagning mot droger är en mottagning som tar emot ungdomar från Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun som har problem med alkohol eller narkotika eller är närstående till någon som har alkohol- eller drogproblem.

I Jönköping finns Musslan, dit kan man vända sig om man upplevt våld i familjen, eller har en nära anhörig som är eller har varit beroende av alkohol, narkotika eller mediciner.

Fäll ihop

Telefonjourer, patient och närståendeföreningar och stödorganisationer

Telefonjourer, patient och närståendeföreningar och stödorganisationer

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon. Det finns många telefonjourer man kan ringa för att få hjälp och stöd.

Det finns också patient- och närståendeföreningar man kan kontakta.

Fäll ihop

Hjälp och stöd för olika problem

Hjälp och stöd för olika problem

I texterna nedan kan man läsa mer om olika symtom, behandlingar och vad man kan göra själv om man har problem eller mår dåligt på något sätt. I texterna finns också information om var man kan vända sig för att få hjälp och stöd i Jönköpings län.

Lista A-Ö

Fäll ihop
Skriv ut (ca 7 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-09-28
Skribent och redaktör:

Helena Pellnor, redaktör 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län.

Granskare:

Signe Axelsson, utredare psykiatrifrågor, Region Jönköpings län.