Nu kommer provsvaren i journalen via nätet

Allt fler länsinvånare läser sin patientjournal via nätet för att bli mer delaktiga i sin vård. Från april 2017 är det nu möjligt att även se svaren på blodprover och senare i vår röntgenundersökningar i journalen via nätet.

– Jättebra att provsvar och röntgensvar nu kommer med. Jag förnyar recept, bokar tider för provtagning och läser ofta min journal via nätet. Efter en stroke har jag dåligt närminne så det är bra att kunna uppdatera sig i efterhand, säger Henrik i Huskvarna, en av invånarna i Jönköpings län som läser journalen via nätet och använder de andra e-tjänsterna.

– Att kunna se svaren på blodprover är något som många människor efterfrågar, säger Inga Jonzon Eriksson, projektledare för journalen via nätet i Region Jönköpings län. Många patienter med kroniska sjukdomar följer sina värden och vet exakt var de ska ligga. Det kan handla om Hb, blodsocker, PSA-värde eller njurvärden. I stället för att de ska behöva ringa till sjukvården och fråga, eller att vården skriver till patienten även om normala värden, kan de själva gå in och läsa.

Läs mer:
Nu kommer provsvaren i journalen via nätet (rjl.se, nytt fönster) 

Text: Lisbeth Lejon, redaktör Region Jönköpings län

Till alla nyheter