Färre recept på receptfria läkemedel

Region Jönköpings län har tagit beslut om att skriva ut färre recept på mediciner som du själv kan köpa utan recept på ett apotek.

Region Jönköpings län har tagit beslut om att skriva ut färre recept på mediciner som du själv kan köpa utan recept på ett apotek. Fotograf/Illustratör: Johan Werner Avby

Lider du av pollenallergi, orolig mage eller mensvärk? Då har du kanske någon gång fått receptfria läkemedel utskrivna på recept.

Region Jönköpings län har tagit beslut om att skriva ut färre recept på mediciner som du själv kan köpa utan recept på ett apotek. Receptfria läkemedel kan fortfarande skrivas ut på recept i de fall du har långvariga eller kroniska sjukdomsbesvär. 

Egenvård

Vård som du kan utföra själv eller få hjälp med av en närstående kallas för egenvård eller ”vård under eget ansvar”. Vid lindriga sjukdomsbesvär som beräknas gå över inom fyra veckor med hjälp av egenvård skrivs det inte ut något recept.

Detta inkluderar bland annat: 

  • kortvarig pollenallergi
  • kortvariga smärttillstånd
  • lindriga magbesvär (halsbränna, sura uppstötningar, förstoppning).

Detsamma gäller om du har långvariga besvär av torr hud, torra ögon eller torra slemhinnor, men där tillståndet inte har sjukdom som orsak.

Minska onödig läkemedelsanvändning

– Genom att tillhandahålla bra egenvårdsråd och minska antalet recept som skrivs ut på receptfria läkemedel kan vi förhoppningsvis minska onödig läkemedelskonsumtion säger Mårten Lindström, ordförande i läkemedelskommittén, Region Jönköpings län.

– En annan fördel med minskad läkemedelsförskrivning är att vården får mer resurser till att ägna sig åt svåra sjukdomar, fortsätter Mårten.
 
Läkemedelsrekommendationerna gäller både barn och vuxna. Om du har frågor kring receptfria läkemedel och hur dessa ska användas kan du vända dig till din vårdcentral eller ett apotek.

Här kan du läsa mer om hur du loggar in och förnyar ditt recept.

Text: Anna Lindman, kommunikatör, Region Jönköpings län

Till alla nyheter