Gynekologisk cellprovtagning

Skriv ut (ca 2 sidor)
Jönköpings län

Därför kallas du till cellprovtagning

Tack vare cellprovtagning kan tidiga cellförändringar upptäckas och behandlas så att de inte utvecklas till cancer i livmoderhalsen. Cellförändringar känns inte utan kan bara upptäckas vid undersökning och provtagning. Därför bör du gå när du blir kallad.

Så analyseras ditt cellprov

Idag finns forskning som visar på att effekten av cellprovtagningen förbättras genom att testa för humant papillomvirus, HPV. Från och med februari 2018 analyseras alla kvinnor mellan 30 och 64 år i Jönköpings län som lämnar cellprov för HPV. Om du är under 30 år så lämnar du cellprov som vanligt, men det görs ingen HPV analys på ditt prov. Skälet är att många kvinnor under 30 år har en HPV-infektion som i de flesta fall läker av sig själv. Om det finns cellförändringar gör man en kompletterande HPV-analys. 

Avboka, omboka eller boka ny tid i Jönköpings län

Behöver du avboka eller omboka din tid? Eller har du missat den tid du fått och vill boka en ny tid? Det kan du göra via nätet eller genom att ringa 010-242 50 25 (måndag-fredag kl. 10-11 eller 13-14):

Byta mottagning

Vill du byta mottagning för gynekologisk cellprovtagning så måste du ringa 010-242 50 25 (måndag till fredag kl. 10-11 eller 13-14). Du kan alltså inte göra det själv när du är inloggad.

Du som vaccinerats mot HPV

Det är viktigt att lämna cellprov även om du vaccinerats mot HPV eftersom vaccinet inte skyddar helt mot cellförändringar.  

Vem kallas?

Kvinnor 23–50 år kallas vart tredje år och kvinnor 51–64 år vart femte år. Sista provet tas mellan 64 och 70 år beroende på när senaste provet togs.

Ingen avgift

Från och med 1 januari 2018 är det gratis lämna gynekologiskt cellprov. Det avgiftsfria besöket gäller endast då du blir kallad till ordinarie cellprovtagningsbesök för screening för livmoderhalscancer. Kostnad för återbesök och uppföljning är 250 kronor.

Svar inom två månader

Du får ett brev med provsvaret inom två månader. Om provet misslyckats tekniskt eller på grund av en infektion, kallas du till en ny provtagning. Om provet visar cellförändringar kallas du till en läkarundersökning. Detta betyder inte att du har cancer, bara att det behövs ytterligare undersökning.

Cellförändringar behöver inte betyda cancer

Cellförändringar är inte en sjukdom i sig, men kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar läker av sig själva, eller hejdas så att de inte utvecklas till cancer. Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer, vanligen 10–15 år.

Provet sparas i en biobank

Vid provtagningen frågar personalen om du samtycker till att cellprovet sparas i en biobank. Sparade prover kan bidra till en säkrare diagnos. Du kan alltid tacka nej om du inte vill att cellprovet sparas.

Mer på 1177.se: Biobankslagen

Preventivmedel

Preventivmedelsrådgivning ges inte i samband med cellprovtagningen. Har du frågor om preventivmedel eller vill få ett preventivmedel utskrivet kontaktar du kvinnohälsovården och bokar en särskild tid för det.

Mer på 1177.se: Kvinnohälsovård i Jönköpings län

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Skriv ut

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige. Genom att cellförändringar då kan upptäckas och behandlas tidigt ger provtagningen ett skydd mot livmoderhalscancer. Sjukdomen har därför blivit betydligt mer ovanlig under de senaste 40 åren.

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

  • Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.

    Mer information

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklats till cancer.

Fäll ihop

Förberedelser

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Har du det den dag du blivit kallad, bör du boka en ny tid.

Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet även om du är gravid.

Fäll ihop

Så går undersökningen till

Så går undersökningen till

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen går snabbt och tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont. En del kan känna obehag men det går snabbt över.

Du får svara på frågor

Ofta får du svara på några frågor i samband med provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska analyseras på rätt sätt.

Exempel på frågor som du kan behöva svara på:

  • När var första dagen för din senaste mens?
  • Har mensen upphört?
  • Använder du preventivmedel och vilket i så fall?
  • Behandlas du med hormoner mot klimakteriebesvär?
  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Uppgifterna skickas med provet och underlättar för laboratoriet att göra en bedömning.

Fäll ihop

Så mår du efteråt

Så mår du efteråt

Efter provtagningen kan du fortsätta med de aktiviteter du vanligtvis har. Livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är vanligt att du får en liten blödning efter en undersökning. Blödningen försvinner efter någon dag.

Fäll ihop

När får jag svar?

När får jag svar?

Ett brev med provsvaret brukar komma inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Svaret får du då direkt hemskickat.

Ibland, men det är ovanligt, går provet inte att analysera. Det beror oftast på att det innehåller för få celler. Då blir du kallad till en ny cellprovtagning.

Fäll ihop

Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-11-20
Redaktör:

Johanna Brydolf, 1177 Vårdguiden.

Granskare:

Björn Strander, gynekolog, Gynekologiska mottagningen, Kungshöjd, Göteborg och Regionalt cancercentrum väst.

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge


Jönköpings län
Tillägg uppdaterade:
2018-02-09
Skribent:
Anna Lindman, kommunikatör, Region Jönköpings län.
Redaktör:
Marie Fahlman, redaktör 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län.
Manusunderlag:
Kvinnohälsovården och patolog-/cytologlaboratoriet, Region Jönköpings län.
Granskare:
Lisbeth Liest, överläkare och processledare för gynekologisk cellprovskontroll, Region Jönköpings län och Birgitta Gustavsson Borg, överläkare, kvinnokliniken, Länssjukhuset Ryhov.