Lämna prov och få provsvar om covid-19

Region Jämtland Härjedalen erbjuder inte antikroppsprov

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer om antikroppsprovtagning. Hittills har invånare själva kunnat boka tid, men framöver ska antikroppsprov bara göras om det finns medicinska skäl. Därför avslutar Region Jämtland Härjedalen samarbetet med det externa företag som har haft uppdraget att erbjuda kostnadsfri antikroppsprovtagning till allmänheten.

Från och med april 2021 utför Region Jämtland Härjedalen endast antikroppsprover om det finns medicinska skäl. Det kan exempelvis vara om det finns behov av att veta om en person kan ha immunitet mot covid-19, eller för att ta prover kopplat till forskning.

Invånare som vill beställa antikroppsprov av eget intresse kan kontakta någon av de privata aktörer som erbjuder sådan provtagning, och då betala provtagningen själv.

Folkhälsomyndigheten bedömer att storskalig antikroppsprovtagning generellt sett har litet värde på individnivå. Däremot är provtagning resurseffektiv vid uppföljningar på grupp- eller befolkningsnivå, för att undersöka hur många som har utvecklat antikroppar efter att ha varit sjuka i covid-19 eller blivit vaccinerad mot sjukdomen.

Känner du symtom? Testa dig för covid-19!

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Om du har sådana symtom så ska du boka tid för ett PCR-prov. Den provtagningen erbjuder Region Jämtland Härjedalen med samma kapacitet som tidigare. Läs mer här: Lämna prov för covid-19.

Till toppen av sidan