Stöd och behandling på nätet

Viktiga mammor på nätet

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Viktiga Mammor är ett program som Region Jämtland Härjedalen erbjuder till dig som är gravid och har BMI 30 eller mer. Övervikt och fetma ökar risken för komplikationer under graviditeten och förlossningen. Därför finns det anledning att minska viktuppgången under graviditeten, om det är möjligt.

Viktiga Mammor har funnits sedan slutet av 2016, och nu finns det även i webbaserad form genom att logga in i Stöd och behandling på 1177.se.
 
Syftet är att du ska hitta dina mönster i din vardagliga motion och dina mat- och ätvanor för att kunna göra de förändringar som behövs för en mer hållbar livsstil. Först och främst behöver du då veta hur det ser ut i nuläget – så genom Viktiga Mammor får du möjligheten att observera och kartlägga dina mat- och ätvanor, fysisk aktivitet och eventuellt annat som påverkar din livsstil. 
 
Det behöver inte vara så svårt att få till livsviktiga förändringar – och till stöd har du Viktiga Mammor och din barnmorska.
Om du vill komma igång med Viktiga Mammor behöver du be din barnmorska att lägga upp dig som användare. Om du sedan föredrar att jobba vidare helt självständigt utan barnmorskans stöd så går det bra. Det viktigaste är att du känner att du har det stöd du behöver för att kunna jobba med din livsstil – på det sätt som passar dig bäst.

Hur går det till?

  • Hos din barnmorska finns information om Viktiga Mammor. Om du tycker det verkar intressant så kan ni tillsammans skapa ett konto på 1177.se. Om du har funnit detta program på egen hand, så behöver du alltså ta kontakt med en barnmorska för att få ett konto registrerat.
  • När du har ett konto så loggar du in via 1177.se. När du är inloggad i Viktiga Mammor så hittar du all information du behöver om hur du går vidare.
  • Programmet är uppdelat i tolv steg. Elva steg följer du under graviditeten och det tolfte avlutar programmet cirka två månader efter förlossningen. Om du jobbar tillsammans med din barnmorska avslutar ni det tolfte steget i samband med eftervårdsbesöket.
Till toppen av sidan