KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videosamtal med vården

Genom ett videosamtal med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Jämtland Härjedalen

Videosamtal i Jämtland Härjedalen

Ibland kan ett fysiskt besök med vården ersättas med ett digitalt besök. Det innebär att du får prata med vårdpersonal via video. Tjänsten är under utbyggnad. Fråga din mottagning om de erbjuder den här möjligheten.

Utrustning

Du behöver en smartphone eller en surfplatta för videomöte genom appen Min Hälsa. Appen finns att ladda ner i Appstore och Playstore. Om du loggar in via 1177 Vårdguiden kan du ansluta till ett bokat videosamtal med dator.

Starta videosamtal

Logga in i appen Min Hälsa eller logga in på 1177.se i god tid före utsatt tid och starta videomötet.

Känner du dig osäker på hur tekniken fungerar rekommenderar vi att du använder appen Min Hälsa eftersom uppkoppling via 1177 Vårdguiden kräver att du har större datorvana. 

Sekretess

Ett videosamtal är säkert för dig som patient. Inga personuppgifter sparas i appen och samtalet spelas inte in. Du kommer bli ombedd att legitimera dig.

Kostnad

Kostnaden för ett samtal via video är samma som för ett fysiskt besök. Du får en faktura på beloppet i efterhand. Högkostnadsskyddet gäller på samma sätt som vid ett fysiskt besök. Här kan du läsa om patientavgifter i Region Jämtland Härjedalen.

Tekniska problem

Om du inte lyckas starta videosamtalet kommer du bli uppringd av vårdpersonal. Om videosamtalet oväntat avbryts, prova att starta det på nytt.

Mer information finns i din kallelse och i dokumenten här nedanför:

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag, till exempel en kroppsundersökning. Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Du kan ibland få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal men inte alltid.

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. 

  • Se till att ha en vara på en plats med bra internetuppkoppling.
  • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
  • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.
  • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
  • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
  • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
  • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
  • Använd mobilens lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra.

Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan