KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videomöte med vården

Genom ett videomöte med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videomöte, videosamtal eller videobesök som det också kan heta.

Det finns många olika typer av videomöten

Du kan få medicinsk rådgivning genom ett videosamtal och få hjälp med lättare besvär. Du kan få hjälp med vissa besvär, men inte alla. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag. Det kan till exempel vara en kroppsundersökning.

Vissa mottagningar kan skriva läkarintyg eller remisser.

Du kan också ha videomöten som en del i en behandling till exempel med en fysioterapeut eller en logoped.

Vårdpersonalen för en journal även vid videomöten

Vårdpersonalen för en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vilka mottagningar erbjuder videomöten?

Videomöten finns både på mottagningar som drivs av privata företag och på mottagningar som drivs av ett landsting eller en region. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Vad kostar ett videomöte?

Hur mycket ett videomöte med vården kostar varierar mellan de olika mottagningarna. 

Jämtland Härjedalen

Videomöte i Jämtland Härjedalen

Ibland kan ett fysiskt besök med vården ersättas med ett digitalt besök. Det innebär att du får prata med vårdpersonal via video. Tjänsten är under utbyggnad. Fråga din mottagning om de erbjuder den här möjligheten.

Utrustning

Du behöver en smartphone eller en surfplatta för videomöte genom appen Min Hälsa. Appen finns att ladda ner i Appstore och Playstore. Om du loggar in via 1177 Vårdguiden kan du ansluta till ett bokat videomöte med dator.

Starta videomötet

Logga in i appen Min Hälsa eller logga in på 1177.se i god tid före utsatt tid och starta videomötet.

Känner du dig osäker på hur tekniken fungerar rekommenderar vi att du använder appen Min Hälsa eftersom uppkoppling via 1177 Vårdguiden kräver att du har större datorvana. 

Sekretess

Ett videomöte är säkert för dig som patient. Inga personuppgifter sparas i appen och samtalet spelas inte in. Du kommer bli ombedd att legitimera dig.

Kostnad

Kostnaden för ett samtal via video är samma som för ett fysiskt besök. Du får en faktura på beloppet i efterhand. Högkostnadsskyddet gäller på samma sätt som vid ett fysiskt besök. Här kan du läsa om patientavgifter i Region Jämtland Härjedalen.

Tekniska problem

Om du inte lyckas starta videomötet kommer du bli uppringd av vårdpersonal. Om videomötet oväntat avbryts, prova att starta det på nytt.

Mer information om videomötet finns i din kallelse och i dokumenten här nedanför:

Att tänka på inför ett videomöte

Tänk på att ha en stabil internetuppkoppling inför ditt videomöte. Det är också bra att koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.

Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.

Det är bra om du ställer in kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan se dig i ögonen.

Det är bra om du är i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.

Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.

Du som använder mobil eller surfplatta ska tänka på att hålla den stadigt. Bildkvaliten blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan