Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Jämtland Härjedalen

Klamydia- och gonorrétest i Jämtland Härjedalen

Om du har fyllt 15 år och är folkbokförd i Jämtland Härjedalen kan du beställa hem ett klamydia- och gonorrétest:

  • Logga in på 1177.se.
  • Under Övriga tjänster väljer du Alla övriga tjänster. I listan hittar du Klamydia test på nätet. Klicka på Beställ klamydiatest på nätet.

Inom några dagar skickas testet till dig i ett kuvert utan avsändare. Kontot är personligt. Du kan inte beställa test åt någon annan. Däremot kan du välja att få testet skickat till en annan adress än den som du står skriven på.

Testet är smidigt, säkert och gratis – och ger dig svar på om du har klamydia och/eller gonorré.

När bör jag inte göra klamydia- och gonorrétest via nätet?

Du bör inte göra testet via nätet om du:

  • Har akuta besvär från underliv eller urinvägar. Då bör du istället direkt kontakta en hälsocentral eller hud- och könsmottagning.
  • Har haft utomnordisk sexuell kontakt inom eller utanför Norden.
  • Om du samtidigt känner oro för att ha smittats av HIV eller hepatit. Då bör du istället direkt kontakta någon av ovan angivna mottagningar.

Test via nätet kan inte användas för provtagning i ändtarm eller svalg. Har du givit oskyddat oralsex eller varit mottagare av oskyddat analsex finns möjlighet till kompletterande provtagning vid ovanstående mottagningar.

Hur gör jag testet?

Testet är enkelt att göra själv. Följ instruktionerna som du får med i kuvertet. För personer med penis består det av ett urinprov och för personer med vagina av ett prov från slidan.

Lägg provet i svarskuvertet som du fick tillsammans med testet och skicka tillbaka det. Du behöver inte betala porto.

OBS! Du måste skicka in ditt prov inom 24 timmar från att du har genomfört provtagningen. Beställ bara testet om du har tänkt använda det.

Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du hade oskyddat sex. Om du testar dig tidigare kan du ha klamydia eller gonorré utan att provsvaret visar det.

När får jag svar?

Du får svar inom tio arbetsdagar. Logga in på 1177.se för att läsa svaret.  Om du vill kan du få ett sms eller ett mail när provsvaret kommit.

Vad händer om jag har klamydia och/eller gonorré?

Om testresultatet visar att du har klamydia och gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Både klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré behövs uppföljande provtagning för att se att smittsamheten försvunnit.

Har du gonorré blir du kontaktad av STI-mottagningen vid Östersunds sjukhus för att få behandling.

Har du enbart klamydia kan du få hjälp med behandling på ungdomsmottagningen, en barnmorskemottagning, en hälsocentral eller på STI-mottagningen.

Smittspårning

Om du är smittad blir det aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har smittats eller kan ha smittats, av klamydia eller gonorré, testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, via brev eller telefon, men de berörda personerna får inte veta var uppgifterna kommer från. Du kan också välja att själv kontakta den eller de personer som du har haft sex med. Ditt provsvar finns sedan tillgängligt i en databas för läkare, sjuksköterskor och kuratorer som exempelvis arbetar med smittspårning.

Kontakt och besök

Om du är under 15 år eller om du inte vill göra klamydia- och gonorrétest via nätet, så är du alltid välkommen att kontakta en hälsocentral, ungdomsmottagningen eller STI-mottagningen för rådgivning, undersökning och provtagning. På zmittskyddet.se ser du var i Jämtland Härjedalen du kan få rådgivning och testa dig.

Till toppen av sidan