Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Covid-19: isolering ökar risken för våld i hemmet

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

När myndigheterna inför åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset/covid-19 innebär det att många människor måste tillbringa mer tid än vanligt i sina hem. När allt fler isolerar sig hemma ökar risken för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck. Utsattheten ökar för både barn och vuxna, och det kan också bli svårare för den som är utsatt att söka hjälp.

Barn och unga som bor i hem där det förekommer olika former av våld och förtryck kan vara extra utsatta när de är isolerade och inte har möjlighet att gå till skolan, träffa vänner eller delta i fritidsaktiviteter, och om de inte har något socialt stöd eller kontakt med trygga vuxna.

Barn som stannar hemma är också oftare uppkopplade på nätet. Då ökar risken för övergrepp, speciellt eftersom vuxna som arbetar på distans har större möjligheter än vanligt att ta kontakt med barn på nätet och att titta på material som innehåller barnpornografi. Det är viktigt att du som är vuxen är uppmärksam och bryr dig om vad ditt barn gör på nätet. Förklara för barnet att alla regler som gäller i samhället även gäller på nätet.

Till toppen av sidan