LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad innebär akrocyanos?

Fråga

Har under en tid haft en tå som är blåaktigt missfärgad. Min läkare har diagnosticerat det som akrocyanos. Vad innebär det?

Svar

Ordet akrocyanos består av två ord. Akro betyder ytterst eller längst ut i spetsen och cyanos betyder blåaktig missfärgning.

Akrocyanos är ingen egentlig sjukdom utan mer ett fenomen där händer och fingrar blir blåaktiga eller får en blåröd missfärgning. Det kan också förekomma på fötter, tår, näsa eller öronsnibbar.

Ofta uppkommer fenomenet när du är ute och det är kallt, men det kan även inträffa annars. För det mesta finns ingen bakomliggande allvarlig sjukdom. Det antas bero på en långsam genomströmning av blodet i de allra minsta blodkärlen i huden.

Det röda blodfärgämnet, hemoglobinet, är det som normalt ger huden en rosa färgton. När hemoglobinet innehåller mindre syre blir det blått eller mörkblått vilket syns i huden som en blåaktig missfärgning. Det kan uppfattas som en lokalt sämre genomblödning. Men du har som regel inte en allmänt dålig blodförsörjning i handen eller foten.

Tillståndet akrocyanos i sig är alltså inte en diagnos eller en sjukdom. Någon gång kan en allvarligare sjukdom vara orsak och då handlar det sig oftast om någon reumatisk bindvävssjukdom.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan