LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad betyder autoimmun sjukdom?

Fråga

Min mamma har fått en sjukdom som heter Sjögrens syndrom. Läkaren säger att det är en autoimmun sjukdom. Vad betyder det?

Svar

Sjögrens syndrom är en sjukdom som framför allt innebär att du blir mycket torr i ögonen och munnen. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden. Kroppens minsta del är celler, som i sin tur bildar vävnader. Det finns olika vävnader i kroppen, till exempel muskelvävnad, slemhinna eller bindväv.

Vad är en autoimmun sjukdom?

I kroppen finns särskilda celler som bildar ämnen som skyddar oss mot infektioner. Det är speciella ämnen som tillverkas av vissa typer av immunceller. Ämnena kallas för antikroppar.

Autoimmuna sjukdomar innebär att det bildas antikroppar i blodet mot de celler som finns i den egna kroppen. Dessa antikroppar kan mätas med blodprover.

Symtomen kommer från det eller de organ som får sjukdomen. Det finns läkemedel som kan dämpa immunsystemet och som tar bort de flesta av symtomen.

Det finns en mängd olika sjukdomar som kallas autoimmuna. Några exempel förutom Sjögrens syndrom är:

Symtomen varierar mycket, beroende på vilken sjukdom du har.  Det som är gemensamt för den här sjukdomsgruppen är att symtomen utgår från det eller de organ som har fått sjukdomen.

Behandling som lindrar besvären

För dessa sjukdomar finns det sällan behandlingar som gör att du botas från din sjukdom. Det finns däremot läkemedel som kan dämpa immunsystemet på så sätt att de mest besvärande symtomen försvinner.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan