Malaria

Allmänt

Det finns olika typer av malaria, men alla typer sprids av myggor som för över parasiter till människan när de sticker.

Malaria finns i Afrika, Sydamerika och Asien. Risken att bli smittad är störst i Afrika.

Oftast tar det mellan en till fyra veckor från att man blir smittad till att man blir sjuk. Men det kan också dröja månader, upp till flera år, innan man blir sjuk i malaria. Det beror på att parasiterna från myggan gömmer sig i levern under kortare eller längre tid innan de infekterar de röda blodkropparna.

För att undvika att bli smittad är det viktigt att skydda sig mot malariamyggans stick. De sticker oftast på kvällen och natten. Genom att sova under ett myggnät eller med en fläkt eller luftkonditionering i rummet kan man försöka undvika att bli stucken. Myggmedel och skyddande klädsel kan också vara till hjälp.

Ibland behöver man ta läkemedel i förebyggande syfte. Då är det viktigt att fortsätta att ta medicinen även sedan man har kommit hem igen.

Symtom

Vanliga tecken på malaria är att man fryser och svettas om vartannat och att man har hög feber som kommer och går. Man kan också ha ont i kroppen, huvudvärk, må illa, kräkas och ha diarré.

Behandling

Om man blir sjuk i malaria behöver man snabb behandling. Oftast får man läkemedel i tablettform, men ibland kan man behöva medicin direkt i blodet. Det får man oftast på sjukhus.

När ska man söka vård?

Får man hög feber upp till tre månader efter att ha rest i länder där det finns malaria ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det ska man också göra om man blir sjuk under resan, även om man har tagit förebyggande medicin.

Malaria kan även debutera flera år efter att man smittats. Då får man febertoppar varannan till var tredje dag, men man är feberfri däremellan.

Ring telefonnumret + 46 771 11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning. För samtal till texttelefon när du är utomlands, ring + 46 771 - 11 77 99.

 
Senast uppdaterad:
2017-01-26
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna