Senast reviderad 2016-02-19

Varför saknar min son en framtand?

Fråga

Min son saknar den ena framtanden. Han är tolv år. Enligt tandläkaren kommer det inte någon permanent tand efter mjölktanden. Vad gör vi nu?

Svar

Du och din son ska få besked om hur tandvården planerar framåt, för att kompensera frånvaron av den permanenta framtanden. Om ni inte får klara besked av hans tandläkare så be om ett samtal med den tandregleringsspecialist som har hand om klinikens tandreglering.

Medfödda avvikelser i den permanenta tanduppsättningen förekommer. Det kan vara så att din son helt saknar anlag för en eller flera tänder. Andra orsaker kan vara att han har för många tänder, att de sitter i en felaktig ställning eller på fel plats i munnen.

När det för en vuxen saknas en tand går det att fylla igen med till exempel en ny tand. Hos en tolvåring görs inte det eftersom käkarna fortfarande växer och förändras, likaså tänderna och deras ställning. Det kan till och med vara så att hörntänderna rör sig framåt mot framtänderna. Men ibland väljer ändå tandläkaren att fylla luckan tillfälligt. Efter en ny undersökning, kan ni få reda på vilken behandling som passar bäst för din son.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare