Senast reviderad 2015-12-18

Det värker vid två rotfyllda tänder, men de hittar inget fel. Vad kan man göra?

Fråga

Jag har två tänder bredvid varandra som är rotfyllda sedan flera år och har börjat värka sedan något år. Två olika tandläkare har röntgat och inte kunnat hitta något fel eller någon varbildning. Värken sitter nedanför själva tänderna och strålar ut i underkäken mot örat.

Jag har även träffat öronläkare som inte hittat orsaken. Vad kan jag göra?

Svar

Jag uppfattar det som att du själv tror att det har med tänderna att göra. I så fall föreslår jag att du pratar med din tandläkare igen.

Smärtor i käken kan komma från tänderna, från själva käken eller från käkleden med omgivande muskulatur. Värk i örat kan ibland orsakas av problem med käkleden, eftersom den sitter alldeles framför örat. Det kan även inträffa att besvär med nacken ger smärtor i ansiktet.

Det finns alltså en hel del att tänka på när den här typen av smärtor ska utredas. Med rotfyllda tänder kan det med tiden bildas små sprickor vid rotfyllningen. Sprickorna kan vara så små att de inte syns på röntgenbilden, men ändå ge besvär. Enda sättet att undersöka det är att öppna tanden och göra om rotbehandlingen. Men det ska endast göras om man har mycket obehag och det inte finns någon annan rimlig orsak till besvären.

Har ni diskuterat möjligheten att problemet kan komma från käkleden? I den här leden kan man precis som i alla andra leder i kroppen till exempel få åldersförändringar eller inflammationstillstånd. Ofta får man i så fall ökade symtom när man gapar eller biter ihop. Man kan ibland känna svullnad och ömhet över leden framför örat. Prata gärna med tandläkaren om det.

Det bästa är förstås om du kan få hjälp att komma fram till en diagnos och att du kan bli fri från smärtorna. Vid käkledsproblem kan man, utöver medicinering, också ha nytta av behandling med hjälp av sjukgymnast.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare