P-stav

Skriv ut (ca 1 sida)
foto på p-stav

P-staven är en mjuk plaststav som innehåller könshormonet gestagen. Staven är ungefär lika stor som en tändsticka, fyra centimeter lång och två millimeter i diameter. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Skriv ut

P-staven gör så att man inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-staven påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Så använder man p-stav

Så använder man p-stav

En barnmorska eller en läkare sätter in staven under huden på insidan av överarmen. Innan den sätts in får man lokalbedövning. En liten dos hormon frigörs från staven under hela tiden den sitter under huden. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormon än med mini-piller. Staven syns inte utanpå, men man kan känna den. Staven kan sitta i tre år, men kan tas ut tidigare om man vill.

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. När man använder p-stav är det vanligt med oregelbunden eller helt utebliven mens. En del som använder p-stav får akne, går upp i vikt, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust. Om man fortfarande har besvär när man haft sin p-stav inne i tre till fyra månader så kan man byta till någon annan typ av skydd.

P-stav får man på recept av en barnmorska eller en läkare.

Fäll ihop

När passar p-stav?

När passar p-stav?

P-stav passar bra om man vill slippa att tänka på tabletter varje dag. Den passar också om man inte vill eller kan ta p-piller som innehåller östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller att man fått högt blodtryck av p-piller.

P-stav passar bra om man vet att man inte vill bli gravid den närmaste tiden, eftersom man har skydd i tre år från det att man sätter in staven.

All erfarenhet visar att man kan använda p-stav när man ammar.

Fäll ihop

När passar inte p-stav?

När passar inte p-stav?

P-stav passar inte om man tycker det är viktigt med regelbunden mens eftersom många med p-stav blir helt blödningsfria eller blöder oregelbundet.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.

Fotograf:

Juliana Wiklund