P-ring

Skriv ut (ca 2 sidor)
foto på p-ring

P-ring är ett preventivmedel som man själv sätter in i slidan. Själva p-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

Skriv ut

P-ringen innehåller två olika hormon, östrogen och gestagen, samma hormoner som i p-piller och p-plåster men i lite lägre dos. P-ring ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-ringen gör så att man inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-ringen påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg.

foto på p-ring

Så använder man en p-ring

Så använder man en p-ring

Man sätter in p-ringen i slidan, ungefär på samma sätt som man sätter in en tampong. När p-ringen väl är på plats känns den inte, inte heller när man har samlag. Den avger hela tiden en liten dos hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormonerna än med p-piller, då man tar en tablett om dagen.

P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Den fjärde veckan ska man vara utan p-ring. Under den veckan får man en mensliknande blödning. Man är skyddad mot graviditet även under den veckan som man inte har någon p-ring. När exakt en vecka gått sedan man tog ut ringen sätter man in en ny, även om man fortfarande har mens.

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen och ofta behöver man lite tid att vänja sig. När man just börjat med p-ring är det därför vanligt att man får bröstspänningar, mellanblödningar och att man mår lite illa. En del får ont i huvudet, akne eller känner sig nedstämda. Om besvären inte har gått över efter två till tre månader kan man pröva någon annan typ av skydd istället.

P-ring får man på recept hos en barnmorska eller en läkare.

Fäll ihop

När passar p-ring?

När passar p-ring?

P-ring passar bra om man vill slippa tänka på att ta en tablett varje dag.

P-ring gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och man får mindre mensvärk. Man kan även ta hjälp av p-ringen för att flytta på mensen, till exempel om man ska åka bort.

Fäll ihop

När passar inte p-ring?

När passar inte p-ring?

Man känner inte av ringen när den väl sitter på plats, men p-ring passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.

Preventivmedel som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Den risken är mycket liten i jämförelse med den risk för blodpropp som en graviditet innebär. Man ska undvika p-ring om man är kraftigt överviktig, har en förälder eller syskon som fått blodpropp eller om man själv haft blodpropp tidigare. Man kan alltid fråga barnmorskan eller läkaren om råd.

P-ring ska inte användas under de första sex veckorna efter att man fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-ring oavsett om man ammar eller inte.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.

Fotograf:

Juliana Wiklund