Minipiller och mellanpiller

Skriv ut (ca 4 sidor)

Minipiller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller könshormonet gestagen. Minipiller ger ett säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Skriv ut

Det finns två olika typer av minipiller. Den ena sorten har en lite lägre dos av hormonet gestagen. Den andra sorten innehåller en högre dos av gestagen, och kallas ibland för mellanpiller eller östrogenfritt p-piller.

Hur gör jag om jag vill börja med minipiller?

Hur gör jag om jag vill börja med minipiller?

Minipiller och mellanpiller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning, Sesammottagning eller vårdcentral om du vill börja med minipiller.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Olika preventivmedel kostar olika mycket. Preventivmedel som skrivs ut på recept är billigare eller gratis i en del landsting och regioner för dig som är under 26 år. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i det landsting eller den region där du bor.

Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta ta minipiller.

Fäll ihop

Hur använder jag minipiller?

Hur använder jag minipiller?

Hur du ska använda dina minipiller beror på vilken av de två sorterna du tar. Minipiller med en lägre dos av gestagen ska du äta samma tid varje dag. Det gäller minipiller som Mini-Pe och Exlutena. Minipiller med en högre dos av gestagen behöver du inte äta precis samma tid varje dag. Det gäller mellanpiller, till exempel Cerazette, Azalia och Gestrina.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina minipiller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina minipiller. Det finns även minipiller-appar att ladda ner till mobilen.

Börja med dina minipiller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du börjar ta minipiller på mensens första dag är du skyddad redan från den första dagen.

Fäll ihop

När passar minipiller?

När passar minipiller?

Minipiller passar bra om du kommer ihåg att äta en tablett varje dag. Vissa sorter måste du äta samma tid varje dag.

Minipiller passar också om du inte vill eller kan ta p-piller som innehåller östrogen. Det kan till exempel vara på grund av ärftlighet för att få en blodpropp, att du har fått högt blodtryck av p-piller eller om du är överviktig.

Det går bra att använda minipiller om du ammar.

Fäll ihop

När passar inte minipiller?

När passar inte minipiller?

Minipiller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att äta en tablett varje dag.

Det passar inte heller om du tycker att det är viktigt att ha regelbunden mens. Många som tar minipiller får oregelbunden mens eller ingen mens alls.

Fäll ihop

Vad gör jag om jag har glömt att ta ett minipiller?

Vad gör jag om jag har glömt att ta ett minipiller?

Ta ditt minipiller så fort du kommer på att du har glömt att ta det. Det innebär att det kan bli två tabletter på samma dag. Om skyddet påverkas beror på hur många timmar du har glömt din tablett, och vilket sorts minipiller som du använder.

För vissa minipiller, till exempel Exlutena eller Mini-Pe, får det gå högst 27 timmar mellan två tabletter. Om du till exempel använder Cerazette, Azalia eller Gestrina får det gå högst 36 timmar mellan två tabletter. Glömmer du längre än dessa tidsmarginaler är du inte längre skyddad mot graviditet.

Läs i bipacksedeln som ligger i asken tillsammans med dina minipiller. Där står det exakt vad som gäller för just din sort.

Glömmer du att ta ett minipiller mer än den tillåtna tiden tar det sju dagar med minipiller tills du är skyddad mot graviditet igen. Använd kondom som skydd om du har vaginala samlag under de sju dagarna.

Spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar. Ta därför ett akut-p-piller om du hade vaginalt samlag dygnen innan du missade att ta din tablett.

Fäll ihop

Vad gör jag om jag har kräkts eller haft diarré?

Vad gör jag om jag har kräkts eller haft diarré?

Det tar omkring fyra timmar för kroppen att hinna ta upp hormonet i minipillret. Skyddet kan därför påverkas om du kräks eller har upprepade kraftiga diarréer innan det har gått fyra timmar efter att du tog pillret. Ta då ett nytt piller. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett minipiller från kan du ha som reserv  om du behöver ta en extra tablett någon annan gång. Du kan även klippa ur några tabletter från den kartan och till exempel ha i väskan ifall du sover borta och inte har med dig din vanliga karta.

Använd kondom om du har vaginala samlag under de kommande sju dagarna om du har varit magsjuk eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Fråga personen som har skrivit ut dina minipiller om du känner dig osäker.

Fäll ihop

Hur slutar jag med minipiller?

Hur slutar jag med minipiller?

Du kan sluta ta dina minipiller när du vill. Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd mot graviditet direkt om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med minipiller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid behöver du använda något annat preventivmedel om du har vaginala samlag, även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer. Det är då möjligheten är som störst att du blir gravid.

Fäll ihop

Hur fungerar minipiller?

Hur fungerar minipiller?

Minipiller gör att sekretet i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Minipillren påverkar även slemhinnan inne i livmodern. Slemhinnan blir tunn och kan därför inte ta emot ett befruktat ägg.

För en del personer gör minipiller med en lägre dos av gestagen att man inte får någon ägglossning.

Minipiller som innehåller en högre dos av gestagen, mellanpiller, gör alltid att du inte får någon ägglossning.

Fäll ihop

Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen

Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. Kroppen behöver ofta lite tid för att vänja sig, och sedan brukar biverkningarna försvinna.  

En del som använder minipiller får finnar, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust, speciellt i början.

Det är vanligt med oregelbunden eller helt utebliven mens när du använder minipiller. Det beror på att minipiller och mellanpiller påverkar slemhinnan inne i livmodern.

Du ska byta till en annan sorts minipiller eller till en annan typ av preventivmedel om du fortfarande har besvär efter att du har använt minipiller i tre till fyra månader.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-05-27
Redaktör:

Kalle Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.