Billingsmetoden

Skriv ut (ca 1 sida)

Billingsmetoden fungerar på samma sätt som säkra perioder, det vill säga att man undviker att ha samlag dagarna före, under och efter att kvinnan har ägglossning, under den så kallade "osäkra perioden". Liksom säkra perioder är metoden osäker, men man kan öka säkerheten genom att lära känna sin kropp.

Skriv ut

Så här fungerar Billingsmetoden

Så här fungerar Billingsmetoden

Billingsmetoden innebär att man dagligen observerar sina flytningar, deras utseende och konsistens för att räkna ut sina säkra perioder, och för att på så vis lära sig när det finns risk för graviditet.

Om man har helt regelbunden mens slutar den säkra perioden fem dagar före ägglossningen, eftersom spermierna kan överleva upp till fem dagar i slidan. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre är mottagligt för en spermie.

Även om man har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer.

Fäll ihop

När passar Billingsmetoden?

När passar Billingsmetoden?

Billingsmetoden passar om man vill ha en metod utan hormoner, om man känner sin kropp väl och är villig att lägga ner lite tid på att följa hur flytningarna ändrar sig under menscykeln. Metoden passar bäst för den som har regelbunden mens och kräver både motivation och engagemang.
Metoden passar de som kan tänka sig att avstå från samlag under de dagar som det finns risk för graviditet eller de som kan tänka sig annat skydd, som till exempel kondom eller pessar, under de dagarna.

Hur säker metoden är beror på hur väl man kan lära känna sin kropp och hur noggrann man är med att använda annat skydd under de dagar det finns risk för graviditet.

Fäll ihop

När passar inte Billingsmetoden?

När passar inte Billingsmetoden?

Denna metod passar inte om man vill ha en metod som är lika säker oavsett var man befinner sig i menscykeln. Det tar ett tag innan man lär sig och den passar därför inte om man tycker det är jobbigt eller svårt att lägga tid på att observera sin kropp och sina flytningar.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2014-05-20
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.