Reportage: Malin lever med tvångssyndrom

30-åriga Malin Ovessons största skräck är att bli anklagad för att ha skadat eller dödat någon. Hon lever med tvångssyndrom, Aspergers syndrom och en mild form av bipolär sjukdom. Men det går att leva ett bra liv trots diagnoserna, lovar hon.

Bilden visar 30-åriga Malin som lever med tvångssyndrom, Aspergers syndrom och bipolär sjukdom. Foto: Juliana Wiklund

Malin Ovesson påverkas av tvångssyndrom dygnet runt. Hon vågar prata öppet om sin sjukdom.

Bilden visar att Malin känner att balkongdörren är ordentligt stängd.

Att balkongdörren är ordentligt stängd är en av alla saker som Malin måste kontrollera innan hon går hemifrån. Sju är hennes favoritsiffra och återkommer i de flesta av hennes tvång.

På bilden visar Malin hur spisvakten fungerar. Den stänger av spisen efter en viss tid så Malin behöver inte oroa sig för att spisen är påslagen när hon går hemifrån. Foto: Juliana Wiklund

Spisvakten stänger av spisen efter en viss tid och gör att Malin slipper oroa sig för att råka gå hemifrån med den påslagen. "Mitt liv har blivit så mycket enklare tack vare den."

Malin drar i handtaget på dörren för att försäkra sig om att den är låst. Bilden visar hennes händer. Foto: Juliana Wiklund

Många av tvången är meningslösa, tycker Malin själv. För att försäkra sig om att ytterdörren är låst känner hon sig tvungen att dra i handtaget, klappa på axeln och sedan på hälen, sju gånger om.

”Man ser det inte på mig men jag känner det i mig.” På sin blogg berättar Malin Ovesson om sina diagnoser.

Och nej, visst syns det inte. Malins energi smittar av sig – hon är social, glad och fint sminkad. Och kanske är det därför som många har svårt att tro att hon är sjuk.

– Många har fördomar om hur jag ”borde” vara. Men de flesta har inte träffat mig i min lägenhet där tvånget är som starkast.

Svimmade på jobbet

Många barn och unga ägnar sig åt "magiska tankar" och tror exempelvis att det medför tur att undvika en viss typ av brunnar på gatan, vilket är helt normalt. Men om handlingen börjar förknippas med ångest och tvång kan det övergå i tvångssyndrom, OCD (obsessive compulsive disorder). Vid tvångssyndrom är det vanligt att känna starka impulser att tänka eller göra på ett visst sätt och om man inte följer impulsen får man ångest. Det kan därför vara lätt att känna sig begränsad i vardagen. För Malin blev jobbet som personlig assistent omöjligt att utföra. Det tog inte lång tid för hennes kollegor att börja undra.

Kvinnan som Malin skulle hjälpa behövde hjälp med allt, men ansvaret över någon annan blev för mycket. Att fylla på en vattenflaska kunde ta upp till 20 minuter eftersom hon intalade sig själv att vattnet kunde vara förgiftat om det inte runnit tillräckligt länge.

– Jag hade ett enormt ansvar över henne, tänk om jag skulle råka döda henne?!

När tvångssyndromen styrde Malin som värst svimmade hon ofta av sin ångest och oro, både före och på jobbet. Hon hann inte mycket mer än att ge kvinnan mat och förbereda henne för natten och hittade ursäkter för att få stanna hemma. Till slut blev hon sjukskriven på heltid.

Skållade kroppen för att bli ren

Och tvången fortsatte. Malin var livrädd för att bli sjuk i fågelinfluensan och spenderade tusenlappar på dyra rengöringsprodukter, tvålar och hudkrämer. Skållade händerna tills de var fulla av eksem, drog på varmvattnet i duschen och köpte engångshandskar för att våga ta i smutstvätt, tvättmedel och mat. Skor och kläder som hon trodde kunde ha blivit smittade slängde hon. Annars kunde hon bli sjuk och smitta andra.

Malin tror själv att tvångssyndromet kom redan i sexårsåldern. Hon minns "tvättvånget" på lekis – om hon inte tvättade händerna tillräckligt ofta kunde hon eller någon annan bli sjuk. När hon dessutom fick veta att vi alla en dag ska dö började hon leta efter teorier om hur man inte skulle dö. Bara man inte är ensam så kan man inte dö, övertalade hon sig.

Rätt till hjälpmedel

Först vid 22 års ålder fick Malin diagnosen tvångssyndrom, och det skulle dröja ytterligare sju år innan hon fick de andra diagnoserna Aspergers syndrom och cykoltomi, en form av bipolär sjukdom, bekräftade. Först då kunde hon få hjälpmedel som underlättar vardagen. Med stöd av LLS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, fick hon rätt till en timer som automatiskt stänger av spisen efter en viss tid.

– Mitt liv har blivit så mycket bättre tack vare spisvakten. Jag är så lättad! Men ändå besviken över att jag inte fick den tidigare.

Låter sig inte isoleras

Men innan Malin vågar gå hemifrån väntar fortfarande en noggrann kontroll. Köket tar längst tid. Är spisen avstängd? Kylen stängd? Kan någon som vill anklaga Malin för mord ha gömt ett barn i ugnen? Har strykjärnet hunnit svalna? Om inte får det följa med i bilen.

Och likt en djävul på axeln följer tvånget med Malin hela dagen. Innan hon kan sätta sig i bilen måste hon kontrollera att det inte ligger en död kropp i bagageluckan och när hon väl har börjat köra hotar tankar om att hon kan råka köra över någon.

– Förut var jag tvungen att vända tillbaka flera gånger för att kontrollera att ingen blivit påkörd, men nu är det lite bättre. Om jag ska kunna leva ett bra liv måste jag utsätta mig för situationer som jag inte gillar, konstaterar hon.

Tvånget är en del av min personlighet

Tolkar bokstavligt

Det är vanligt att, precis som Malin, ha flera olika neuropsykiatriska diagnoser. När man har Aspergers syndrom tolkar man ofta kroppsspråk och ord bokstavligt. Malin minns hur svårt det var att lära sig hjärtats uppbyggnad under sin utbildning eftersom hon lade alla ord i läroboken på minnet. Alla, även ord som "och" och "med".

Aspergers syndrom kan också göra det svårt att förstå sociala koder och situationer. Malin beskriver sig själv som lite översocial.

– Det märks kanske inte alltid att jag har problem med att avläsa sociala koder eftersom jag pratar så mycket. Ärlighet är viktigt för mig men ibland påpekar mina vänner att jag borde vara lite mer diskret, skrattar hon.

Vill inte bli helt fri från tvånget

I dag äter Malin mediciner som håller hennes humör på en jämnare nivå. Svängningarna mellan toppar och dalar är inte längre lika stora och tvångssyndromet är inte lika starkt.

– Jag har provat att sluta med medicinerna och det blev mycket värre på en gång. Men jag blir väldigt trött av dem vilket är synd, jag sover mycket och hinner därför inte göra allt jag skulle vilja.

Malin tror inte att hon kommer att kunna bli helt fri från sitt tvångssyndrom, trots mediciner och år av terapi.

– Tvånget är en del av min personlighet, jag vill inte bli av med allt. Men mycket av det jag gör är så meningslöst, säger hon och visar sin rutin för att försäkra sig om att ytterdörren är låst: Känna på handtaget, klappa på axeln och sedan på hälen, flera gånger om. Sju är favoritsiffran och återkommer därför i de flesta tvångshandlingarna.

Så vad skulle hända om Malin struntade i att lyda sina meningslösa tvångstankar och impulser? Innerst inne vet hon att de inte gör någon skillnad och därför har hon provat att stå emot.

– Men det gjorde situationen bara ännu värre och de gamla tvången ersattes med nya, berättar hon. Det känns rätt att göra dem, det är därför jag fortsätter. Den känslan kan ju alla känna igen.

"Våga söka hjälp"

Med hjälp av medicinering, stöd från vänner, familj, föreningar och psykolog går det ändå att leva ett bra liv, poängterar Malin. Hon berättar att tvångssyndromet faktiskt har hjälpt henne mycket i livet och i dag fungerar vardagen bättre än innan hon fick diagnos.

– Det är perfekt att ha mig som anställd! Jag är noggrann, tydlig, punktlig, organiserad och tänker på detaljer.

Föreläser om sitt liv

I dag är Malin sjukskriven på 75 procent. Hon önskar att hon hade orkat jobba mer, men å andra sidan jobbar hon med det hon verkligen brinner för. Dels håller hon i egna föreläsningar där hon berättar om livet med tvångssyndrom, dels är hon nu en av deltagarna i ”Blekingeparaplyet”, en unik satsning som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa att kunna leva ett liv som alla andra. Där utbildas hon i att bli livsstilscoach för att kunna hjälpa andra med allvarliga psykiska funktionsnedsättningar.

– Jag har hittat mitt drömjobb!

 


Styrs ditt eller någon i din närhets liv av tvångshandlingar?
Här är Malins tips för att må bättre:

  • Våga söka psykologhjälp tidigt, innan sjukdomen hinner ta upp för stor del av ditt liv.
  • Diagnoser kan medföra positiva saker – jag hade inte varit där jag är i dag utan dem!
  • Våga pressa dig! Alla utsätts för obehag ibland. Mitt liv hade blivit väldigt isolerat om jag exempelvis avstått från att köra bil på grund av min rädsla att råka skada någon.
  • Fånga upp varningssignaler tidigt, speciellt om du träffar barn som verkar styras av tvångshandlingar.
  • Försök att få hjälp med eventuell diagnos tidigt. Tänk vad jag hade sparat både mig själv och samhället mycket om jag vetat tidigare!
Publicerad:
2013-11-28
Skribent och redaktör:

Jessica Envall, 1177 Vårdguiden

Fotograf:

Juliana Wiklund