Klamydiatest via nätet

Vill du testa dig för klamydia? Beställ ett test och få svar via nätet. Det är snabbt och gratis.

Jämtland Härjedalen

Klamydiatest i Jämtland Härjedalen

Om du har fyllt 15 år och är folkbokförd i Jämtland Härjedalen kan du logga in på 1177.se och beställa ett klamydiatest. Under Övriga tjänster väljer du Alla övriga tjänster. I listan hittar du Klamydia test på nätet. Klicka på Beställ klamydiatest på nätet. Inom några dagar skickas testet hem till dig i ett kuvert utan avsändare. Testet är smidigt, säkert och gratis.

Kontot är personligt. Du kan inte beställa klamydiatest åt någon annan.

När bör jag inte göra klamydiatest via nätet?

Om du har akuta besvär från underlivet eller urinvägarna, bör du istället direkt kontakta en hälsocentral, Ungdomsmottagningen eller Hud- och könsmottagningen. 

Du bör inte heller göra klamydiatest via nätet om du:

  • har haft utomnordisk sexuell kontakt inom eller utanför Norden
  • är man och har haft sex med en annan man
  • känner oro för att ha smittats av hiv eller hepatit

Test via nätet kan inte heller användas vid provtagning för klamydia i ändtarmen eller svalget.

Hur gör jag testet?

Testet är enkelt att göra själv. Följ instruktionerna som du får med i kuvertet. För män består det av ett urinprov och för kvinnor av ett prov från slidan.  Lägg provet i svarskuvertet som du fick tillsammans med klamydiatestet och skicka tillbaka det. Du behöver inte betala porto. OBS! Du måste skicka in ditt prov inom 24 timmar från att du har genomfört provtagningen. Beställ bara testet om du har tänkt använda det.

Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du hade oskyddat sex. Om du testar dig tidigare kan du ha klamydia utan att provsvaret visar det.

När får jag svar?

Du får svar inom tio arbetsdagar. Logga in på 1177.se för att läsa svaret.  Om du vill kan du få ett sms eller ett mail när provsvaret kommit.

Vad händer om jag har klamydia?

Om provet visar att du har klamydia så får du också information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis.

Kontakt och besök

Om du är under 15 år eller om du inte vill göra klamydiatest via nätet, så är du alltid välkommen att kontakta en hälsocentral, ungdomsmottagningarna eller Hud- och könsmottagningen för rådgivning, undersökning och provtagning. På zmittskyddet.se ser du var i Jämtland Härjedalen du kan få rådgivning och testa dig.

Hur fungerar det där du bor?

I de flesta landsting och regioner kan du beställa ett klamydiatest via nätet. Välj landsting eller region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Publicerad:
2015-05-28
Skribent:

Linda Eriksson

Redaktör:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Cecilia Birgersson Nordling


Jämtland Härjedalen
Tillägg uppdaterade:
2016-11-22
Skribent och redaktör:
Linda Henriksson, kommunikationsstrateg, Region Jämtland Härjedalen.
Granskare:
Karin Wåhlén-Götzmann, länssamordnare för sexuell hälsa. Micael Widerström, smittskyddsläkare. Region Jämtland Härjedalen