Läsning för tonåringar och unga vuxna om döden

Här presenterar vi ett mindre urval böcker för tonåringar och unga vuxna om döden. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

BokomslagI taket lyser stjärnorna
Johanna Thydell
2003, Natur och Kultur

Jenna har just börjat sjuan och är hemligt kär i Sakke, som går i nian och bor i samma hus. Hon fikar med sin kompis Susanna, iakttar de coola tjejerna i klassen och drömmer om Sakke. Men Jenna är ingen vanlig tonåring, för hemma hos Jenna finns peruker, lösbröst och kryckor. Jennas mamma har cancer. En trovärdig och uppriktig berättelse om att leva med ångesten över att ens mamma kan dö, samtidigt som man skäms över henne, skäms över att man skäms, och inte orkar med.

 

BokomslagJag är kvar hos er
Peter Pohl
2000, Rabén och Sjögren

Anna är 15 år, och har under våren lidit av hemsk huvudvärk. Hon går med sina föräldrar till olika läkare, men det tar tid innan de äntligen får veta vad det är som är fel - Anna har en hjärntumör och kommer att dö. Berättelsen växlar mellan fyra röster, Annas, hennes mammas, systern Marias och bästa vännen Hannas. Invävt i berättelsen finns även journalanteckningar från sjukvården. Man får följa Anna, och den gradvisa förändring hon går igenom, ända fram till slutet. Men, Anna har som en inre röst som följer henne, HON, som förbereder Anna på vad som ska ske, och att hon inte kan lämna sina kära innan hon vet att de vet, att hon kommer att finnas kvar hos dem, alltid.

 

BokomslagBröder
Ted van Lieshout
2003, Eriksson och Lindgren

Luuk och Maus är bröder, 16 och 14 år gamla. För ett halvår sedan dog Maus av en ovanlig sjukdom. Nu vill deras mamma bränna upp alla Maus saker, men Luuk smyger sig in i broderns rum och räddar hans dagbok. Luuk börjar skriva i den, och det blir ett samtal med brodern, där han berättar om hur han har det. Så småningom börjar han också läsa vad brodern skrivit, om relationen till brodern, familjen, om sin sjukdom, och om kärleken till en annan kille.

 

BokomslagSilverbron
Anders Johansen
2000, A&W

Kristoffer som är i14-årsåldern har börjat misstänka att hans föräldrar ska skiljas. De pratar tyst, och bakom stängda dörrar. När han stora bullriga pappa ber honom att följa med på en kanotsemester i Sverige, bara de två, anar han att pappan vill berätta för honom om skilsmässan, och han följer motvilligt med. Man får följa Kristoffer och pappan på paddlingen, blandat med Kristoffers minnen från uppväxten. När pappan mot slutet av resan äntligen berättar, är det något mycket värre än så, han har en dödlig sjukdom.

 

BokomslagJag saknar dig, jag saknar dig
Peter Pohl
1992/1997, Rabén och Sjögren

Två tvillingsystrar har bråttom till skolan, de springer över vägen mot bussen, den ena blir påkörd och dödad. Den här boken handlar om Tina, systern som blev kvar, och om tiden före och efter olyckan. Om hur hon, Tina, får försöka klara av att leva vidare utan Cilla. Boken är skriven tillsammans med Kinna Gieth, verklighetens Tina, och bygger på hennes dagboksanteckningar och samtal och brevväxling mellan henne och Peter Pohl.

Senast uppdaterad:
2011-01-31
Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Redaktör:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden