Senast reviderad 2017-02-28

Varför har jag vita blodkroppar i urinen?

Fråga

Vad betyder U-lkc och vad är normalvärde på detta prov?

Svar

U-lkc står för leukocyter i urinen. Leukocyter är vita blodkroppar. Det normala värdet på detta prov är 0. Det är däremot vanligt att ha 1, 2 eller 3 fast du är frisk.

Har du leukocyter i urinen kan det ha många orsaker. Ibland kan vi läkare inte förklara varför. Leukocyter i urinen är inte farligt eller skadligt i sig, och vi läkare räknar inte med att det ger några besvär. I mitt svar så utgår jag ifrån att den som provet gäller enbart har leukocyter i urinen och att det i provresultatet inte fanns blod eller äggvita.

När läkaren ska undersöka det här med leukocyter i urinen är det viktigt att urinprovet tas på rätt sätt. Urinprovet ska innehålla så kallat mittstråleurin.

Mittstråleurin får du på följande sätt:

Du börjar kissa i toaletten. Under tiden du kissar för du in muggen i strålen och samlar upp lite urin. Sedan drar du bort muggen innan du har kissat klart. På så sätt kommer den urin du kissar först och den urin du kissar sist, att hamna i toaletten. I muggen får du urinen i mitten.

Den urin du kissar först och sist innehåller normalt leukocyter som kommer från slemhinnorna i underlivet. Detta är den vanligaste orsaken till att man har leukocyter i ett urinprov.

Om du nu har lämnat ett mittstråleurinprov och ändå har leukocyter i urinen, så kan det ha flera orsaker. En orsak är urinvägsinfektion eller blåskatarr. Leukocyterna i urinen kan finnas kvar i veckor efter det att man avsluta behandling för urinvägsinfektion. Hos män kan prostatainflammation ge leukocyter i urinen. Njurinflammation och andra njursjukdomar kan ge leukocyter i urinen.

Om du är frisk för övrigt så brukar vi läkare ofta inte göra något åt leukocyterna. De är ju inte farliga i sig.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin