Senast reviderad 2016-11-25

Varför får min son ont i höften?

Fråga

Min son har för andra gången i sitt liv fått väldigt ont i ena höften. Första gången var för två år sedan. Barnläkaren förklarade det då som "förkylningsvirus i höften" och gav honom värktabletter. Ett dygn senare kunde sonen åter stödja på benet och ytterligare ett dygn senare var det borta.

Förra veckan fick han samma sak igen. Han hade då varit förkyld och haft feber veckan innan, men var frisk och på förskolan sedan några dagar. BVC rådde oss att avvakta, eftersom vi kände igen symtomen och eftersom det förra gången gick fort över. Så också denna gång. Två dagars vila med benet stilla och sedan blev det bättre. Personalen på BVC kallade det för coxit.

Vad är detta? Varför får han det?

Svar

Den medicinska termen för det du beskriver är coxit, eller coxitis simplex. Det betyder att det har blivit en inflammation i höftleden. Vanligen kommer den efter en förkylning. Symtomen uppstår oftast i den ena höften.

Det gör ont när barnet belastar det benet och det inte går att vrida i leden på vanligt sätt. Om läkaren gör en ultraljuds- eller röntgenundersökning syns ofta en vätskeansamling i leden.

Coxitis simplex har inte något med missbildningar att göra. Den ger inte några skador i leden, och alltså inte någon risk för problem med leden senare i livet.

Barn som får ledsmärtor eller haltar ska alltid undersökas av läkare. Det är viktigt att kontrollera att det inte rör sig om en bakterieinfektion, eller en skada. Det finns också andra typer av förändringar som kan uppkomma i leder hos barn som växer, till exempel glidning i benets tillväxtzon. Det senare är ett tillstånd som benämns Perthes, och som oftast äldre barn får.

Vid läkarundersökningen görs en bedömning utifrån beskrivningen av symtomen, och en kroppsundersökning. Ibland tas ett blodprov som har med infektion att göra.

Om besvären bara har varat ett par dagar, om barnet inte har feber, och symtomen tyder på coxitis simplex händer det ibland att läkare avvaktar utvecklingen. Ibland görs ultraljuds- eller röntgenundersökning direkt. Om symtomen inte gått över inom en och ett par veckor måste barnet undersökas igen och röntgas. Detta bland annat för att utreda om det kan vara Perthes eller annan ledsjukdom.

Om det är coxitis simplex rekommenderas vanligen att barnet tar det lugnt och inte belastar benet. Inflammationen går oftast över inom ett par veckor. Ibland kan barnet få behandling med medicin som är inflammationsdämpande och smärtlindrande.

Samma "förkylningscoxit" kommer inte tillbaka. Möjligen kan barnet ha otur och få en ny coxit, eller också kan det handla om något helt annat. Återkommer besvären ska alltså en ny läkarundersökning göras.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin