Senast reviderad 2013-10-24

Varför får jag svår huvudvärk av vin?

Fråga

Nästan varje gång jag dricker vin blir jag fruktansvärt sjuk dagen efter även om jag bara druckit ett par glas. Jag blir inte berusad. Jag kräks och en fruktansvärd huvudvärk uppstår.

Vad kan det bero på? Jag dricker alltså inga mängder och vinet är oftast vitt.

Svar

Förmodligen är det migrän du får.

Vin, eller rättare sagt vissa ämnen i vinet, kan utlösa sådana här besvär. Vanligtvis är det röda viner, men det kan vara även vita som för dig.

Det här beror på ämnen, tanniner och flavonoider, som finns i kärnorna och skalen hos druvor. Om kärnor och skal får ligga kvar länge i druvmusten innan man silar bort dem, så blir det större koncentration av sådana ämnen i vinet än om man silar direkt efter pressningen av druvorna. Det gör att man tål vissa viner hur bra som helst, till skillnad från andra.

Utöver flavonoider och tanniner kan det finnas andra ämnen i ett vin som kan ge samma besvär. Om man vill fortsätta att dricka vin behöver man komma ihåg de sorter man inte får såna här besvär av. Man kan behöva lära sig en del om vintillverkning för att kunna hitta de eventuella viner man tål och inte. En del vintillverkare kan lämna uppgifter om halter av sådana ämnen i sina viner, men det brukar vara svårt att få fram de uppgifterna.

Claes Ehinger, Läkare, specialist i allmänmedicin