Senast reviderad 2016-10-19

Vad kan man göra åt övervikt hos barn?

Fråga

Min son är sju år och överviktig. Han är 138 cm och väger 50 kilo. Hur kan jag stödja honom på bästa sätt? Finns det ett bra samlat program för överviktiga barn, till exempel vårdprogram och litteratur? 

Svar

Så bra att du vill hjälpa din son. För att nå målet måste han ha en omgivning som både visar förståelse och sätter gränser, och det tror jag du är beredd att göra. 

Din son har övervikt, men han är också ganska lång för sin ålder. Den vanligaste orsaken till övervikt är att man äter mer kalorier än man gör av med. Men alla som äter lika mycket ökar inte lika mycket i vikt. Det finns vissa ärftliga faktorer som spelar roll. Hur är det i er familj? Är han den enda överviktiga, eller är fler i familjen det? Det är också betydelsefullt att veta hur vikten har utvecklats under uppväxten. Har han alltid varit tung, även som nyfödd? Eller har vikten ökat kraftigt senaste tiden?

Jag tycker att en sjuåring som väger 50 kilo först bör undersökas av en läkare, som kan utesluta att övervikten beror på någon avvikelse i hormonbalansen eller någon annan orsak.

När det är gjort bör ni tänka igenom hela hans livssituation, aptit, måltidsvanor, kost, motion. Vikten påverkas till mer än tre fjärdedelar av vad man äter och betydligt mindre av motion. Därmed inte sagt att motion är oviktigt, men maten är det klart viktigaste. Om man vill åstadkomma en förändring behövs ofta att hela familjen hjälps åt och kanske behöva ändra även sina vanor och förhållningssätt.

Om du är överviktig som barn finns en ökad risk att du som vuxen ska få följdsjukdomar som påverkar ämnesomsättning och cirkulationen. Ju tidigare du gör något åt vikten, desto större chans finns det att vända utvecklingen.

Därför finns det vårdprogram för överviktiga barn som varje barnklinik eller barnmottagning ska följa. Det innebär oftast ett samarbete med hela familjen, läkare, sköterska, dietist och kanske även andra personer.

Elevhälsan har också särskilda behandlingsprogram, men de kan skilja lite från skola till skola.

För att bäst hjälpa din son tycker jag du ska kontakta en barnmottagning, för en första utredning av vad som kan vara orsaken till övervikten. Kanske behövs en remiss från läkare på en vårdcentral. Därefter kan er son delta i vårdprogrammet för överviktiga barn.

Efter detta kan den fortsatta kontrollen ske inom den öppna hälsovården antingen med hjälp av elevhälsan eller inom barnsjukvården.

Ge inte upp, och tänk på att även en liten viktminskning är en förbättring.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin