Senast reviderad 2014-01-29

Vad innebär otoskleros?

Fråga

Jag har nyligen fått veta att jag har otoskleros. Nu undrar jag vad det innebär, förutom hörselnedsättning och öronsus. Får man det i bägge öronen? Leder det till att man blir döv? Går det att bota?

Svar

Otoskleros är en bensjukdom i mellanörat som drabbar benkapseln och medför att hörselbenen mjuknar. Detta leder sedan till att hörselbenen, bland annat stigbygeln "fastnar" och inte kan förmedla ljudimpulser lika bra. Det innebär att man får en hörselnedsättning, beroende på ett så kallat ledningshinder.

Otoskleros kan komma antingen på det ena örat eller båda. Hörselnedsättningen drabbar framför allt de låga tonområdena. Orsaken är okänd. Sjukdomen drabbar ca en procent av befolkningen, kvinnor dubbelt så ofta som män. Graviditet eller intag av p-piller kan utlösa eller öka hörselnedsättningen.

Tillståndet kan ofta opereras även om upprepade operationer ibland kan vara nödvändiga. Vid operationen tas delar av de förbenade områdena bort och ersätts med en liten protes. Efter operationen får cirka 90 procent av patienterna bättre hörsel. Ibland hjälper en hörapparat.

Tinnitus (öronsus) är ett av de problem som otoskleros kan ge upphov till. Denna form av tinnitus kan variera markant i styrka, men kan ändå vara lämplig för psykologisk behandling. Alla med otoskleros har inte tinnitus.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin