Senast reviderad 2015-04-17

Vad händer om man druckit alkohol innan man visste att man var gravid?

Fråga

Jag upptäckte att jag har varit gravid i några veckor. Jag har under den tiden vid något tillfälle druckit alkohol. Kan det skada fostret?

Svar

Risken för att ditt foster tagit skada av att du druckit alkohol vid några tillfällen innan du visste att du var gravid är mycket liten. Du kan minska risken ytterligare genom att inte dricka alkohol i någon form under resten av graviditeten.

Forskningen har visat att det inte finns någon minsta mängd alkohol som är säker att dricka under graviditeten och att det inte heller finns någon period under graviditeten som är helt riskfri.

Det bästa är därför att avstå helt från alla former av alkohol, även lättöl, cider och andra drycker med låg alkoholhalt som säljs i livsmedelsbutiker. Planerar man att bli gravid är det också bäst att avstå från alkohol innan man blir gravid.

Många blir dock gravida utan att ha planerat det och då kan det förstås hända att man har druckit alkohol under de första graviditetsveckorna. Det viktiga då är att sluta dricka alkohol helt så fort man vet att man är gravid.

Läs gärna mer om det här på vår sida om alkohol och graviditet

Kenneth Nolkrantz, Läkare, specialist i allmänmedicin