Senast reviderad 2014-03-28

Vad händer i kroppen när man slutar med p-piller?

Fråga

Vad händer i kroppen när man slutar med p-piller efter att ha använt dem i tolv år?

Svar

I de flesta fall händer inget särskilt. Det spelar ingen roll om du slutar efter ett år eller efter tolv år. Kroppen har inte glömt bort hur den ska göra med ägglossning och mens, även om p-pillren gett den hjälp på traven under lång tid.

Några kvinnor kan få en kortare eller längre period utan mens efter att de slutat med p-piller. Ett tag trodde man därför att p-pillren var orsak till mensuppehållet, som i de flesta fall samtidigt är ett uppehåll i ägglossningen. Men så är det nog inte, utan uppehållet inträffar framför allt om man har haft oregelbunden ägglossning och mens innan man började med p-pillren. P-pillren innebär ju automatiskt att man får mens även om man tar dem när man annars skulle haft ett mensuppehåll. Råkar man sluta med p-pillren just i en sådan period kommer alltså inte ägglossning och mens igång omedelbart efter att man slutat.

Det är inte säkert att risken eller möjligheten att bli gravid minskar under en längre period när man slutar med p-piller. Hur snabbt efter stoppet man kan bli gravid varierar och det är nog bäst att räkna med att det kan vara nästan direkt efter stoppet. Men för en del kvinnor kan det ta upp till flera månader innan ägglossningen, och därmed mensen, kommer igång.

Anders Hernborg, Läkare, specialist i allmänmedicin