Senast reviderad 2017-04-21

Vad betyder rotatorcuff-ruptur?

Fråga

Vad betyder rotatorcuff-ruptur?

Svar

En rotatorcuff-ruptur är något som du kan få i axelleden. Axelleden är en led med ett mycket stort rörelseomfång. Förutom att lyfta armen framåt, bakåt och åt sidan, kan du också rotera överarmen inåt och utåt.

Axelleden är omgiven av en kapsel som består av ett flertal muskelsenor, muskler och ledkapsel.
Med stigande ålder blir denna kapsel skörare. Om du till exempel ramlar och tar emot dig med rak arm eller om du lyfter tungt kan det uppstå en reva i kapseln, den så kallade rotator-cuffen. Ibland uppstår en sån skada även utan påtagligt våld. Ordet ruptur betyder bristning. Ibland får även yngre människor en rotator-cuff ruptur vid till exempel idrottsutövning.

Det främsta symtomet på en rotator-cuff ruptur är smärta i axelleden. Rörelseförmågan påverkas mycket lite förutom av smärtan. Smärtan orsakas framför allt av den inflammation som rupturen har framkallat.

Ofta ger det ingen större nytta av att sy ihop revan. Behandlingen går därför i första hand ut på att bekämpa inflammationen och smärtan. Dessutom är det viktigt att se till att bibehålla rörligheten i axelleden med hjälp av rörelseträning.

Katrin Hint, Läkare, specialist i allmänmedicin