Senast reviderad 2016-03-16

Vad betyder impingementsyndrom?

Fråga

Jag har fått diagnosen impingementsyndrom i skulderled. Vad betyder detta?

Svar

Impingementsyndrom är ett tillstånd i axeln. Det gör ont att lyfta armen och det kan vara svårt att använda armen som vanligt.

Axeln är en mycket speciell led som kan böjas nästan hur som helst. Ingen annan led i kroppen kan röras lika mycket. För att överarmen ska sitta fast ordentligt finns det senor och ledband som håller axeln på plats. Det finns ett ganska trångt ställe uppe på axeln där senorna passerar.

Vid impingement blir det för trångt, så att senorna får svårt att röra sig. Senorna blir inklämda vid olika rörelser. Det gör att kraften blir sämre. Man får svårt att lyfta armen högt, framför allt när man sträcker ut armen. Det gör också ont när man rör armen.

Orsaken till impingement brukar vara överbelastning eller åldersförändringar. Ibland är det en kombination av både överbelastning och åldersförändringar. Tävlingssimmare och byggnadsarbetare som jobbar mycket med armarna över huvudet får ibland impingement.

Det du kan göra åt impingement är att försöka träna upp musklerna i axeln. Genom att stärka de andra musklerna går det att avlasta den sena eller de senor som gör ont. Ibland leder impingement till att man håller armen för stilla och alla muskler blir svagare. Det gäller att motverka detta genom att träna på ett sätt som inte gör ont. Sjukgymnaster/fysioterapeuter brukar vara bra på att visa hur man gör. De finns ofta på vårdcentralen, och oftast behövs ingen remiss.  Jag tror att en sjukgymnast/fysioterapeut kan hjälpa dig.

Om du inte blir bra med hjälp av träningen, behöver du kontakta en läkare på vårdcentralen. Ibland kan det hjälpa med en kortisonspruta eller läkemedel. I riktigt svåra fall av impingement går det att operera. Då tar läkaren bort en del ben i axeln så att senorna får mer plats.

Läs mer i våra texter:

Ont i nacke och axlar

Sjukgymnastik vid besvär i nacke, axlar och rygg

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin