Senast reviderad 2016-10-28

Vad beror spädbarnskramper på?

Fråga

Vi har en pojke på tio månader. När han var två veckor var vi ute och åkte bil, på motorväg. Det var ganska varmt och plötsligt började han rycka i händer och fötter. Han ryckte rytmiskt och det höll på i några minuter. Jag försökte då väcka honom, men det gick inte, utan jag fick ta upp honom ur hans stol och han hängde då slappt med armar och ben. Jag tog av honom nästan alla kläder och gick ut ur bilen och luftade honom. Han vaknade som om inget hade hänt.

Vi fick tid efter en vecka på barnmedicin och läkaren sa att det varit någon form av kramp. Om han fick något mer anfall skulle vi komma tillbaka.

Han har inte gjort likadant igen, men han har hela tiden varit en ryckig bebis.

Vad var det han hade? Vad beror det på?

Svar

Det är vanligt med kramptillstånd hos barn, särskilt hos nyfödda eftersom hjärnan är lätt retbar hos dem.

En del barn som har återkommande kramper är de som har hjärnskador. Till exempel på grund av missbildning eller skallskada.

Du skriver inte något om din son i övrigt, så jag förmodar att han är frisk och har utvecklats normalt, och inte har några sådana problem.

Kramper kan ha olika orsaker

Den vanligaste orsaken till ett allmänt krampanfall, då både armar och ben rycker hos barn, är förhöjd kroppstemperatur. Orsaken är oftast feber i samband med en infektion, men särskilt hos små barn kan kroppstemperaturen också öka på grund av att det är varmt i omgivningen. Denna typ av kramper brukar inte hålla på mer än 15 minuter, och barnet hämtar sig snabbt efteråt. Den viktigaste åtgärden är att svalka av barnet. Feberkramper är vanligast hos barn mellan sex månader och fem år.

Under samma period kan en annan vanlig typ av kramper förekomma, de så kallade affektkramperna. I samband med att barnet slår sig eller blir argt och börjar skrika blir det blått och får kramper. Anfallet går snabbt över och barnet blir som vanligt igen. Detta är ofarligt och kräver inte någon särskild behandling.

Det är ganska vanligt att småbarn har ett enstaka krampanfall, utan att få någon skada av det. Om barnet inte har några andra tecken på sjukdom görs därför inte några speciella utredningar eller ger någon behandling.

Skulle din son få den där typen av allmänna kramper på nytt, av den sorten som han fick i bilen, bör ni ha en ny läkarkontakt.

Att barnet har lätt för att rycka till har inte något med krampsjukdom att göra, inte heller att händerna är knutna i sömnen.

Om du har ytterligare funderingar kring detta så kan du förstås rådgöra med personalen på din barnavårdscentral, BVC.

 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin