Senast reviderad 2018-09-25

Vad är vitsubstanssjuka för något?

Fråga

Min mormor har vitsubstanssjuka. Vad betyder det och vad kan man göra åt det?

Svar

Hjärnan består bland annat av den grå hjärnbarken och den vita substansen. Den grå hjärnbarken har en styrande funktion och i den vita substansen sker överföringen av information.

Den vita och den grå substansen i hjärnan går att se om du gör en datortomografiundersökning eller magnetkameraundersökning. De här undersökningarna kan även visa små förändringar i hjärnan. Förändringar i den vita substansen kan bland annat finnas hos personer med demens.

Åderförkalkning eller så kallad åderförfettning i blodkärlen är den vanligaste orsaken till att den vita substansen förändras. Åldern spelar också stor roll. Det är möjligt att vi alla kommer att få vitsubstansförändringar om vi får leva tillräckligt länge.

Vitsubstanssjuka har blivit namn på en demenssjukdom där du tänker långsamt och att känslorna blir mindre följsamma. Det kan göra att du får nedsatt initiativförmåga och oväntade känsloutfall. Du brukar också ha bristande sjukdomsinsikt.

Det är långt ifrån alla som har vitsubstansförändringar vid en datortomografiundersökning eller magnetkameraundersökning som får dessa besvär. Många som har vitsubstansförändringar är inte alls dementa. Det är också långt ifrån alla med demenssjukdom som har synliga förändringar i den vita substansen.

Det finns inget speciellt botemedel för vitsubstanssjuka. Ofta behövs träning och hjälp i det vardagliga livet. Det kan vara aktuellt med mediciner mot demens och även högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter om du också har sådana symtom.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin