Senast reviderad 2016-04-29

Vad är Charcot-fot?

Fråga

Vad är Charcot-fot och hur känner man igen den?

Svar

Charcot-fot kan man få om man har nedsatt känsel i fötterna på grund av försämrad nervfunktion, till exempel vid diabetes. Ofta har man haft nedsatt känsel i fötterna under lång tid innan man utvecklar en så kallad Charcot-fot. Det är ett ovanligt tillstånd som kan börja efter en mindre skada på foten. Till exempel i samband med en stukning. Eller överansträngning i samband med att man har tagit en lång promenad.

De vanligaste symtomen är smärta, svullnad, rodnad och värmeökning av foten. Det är symtom som liknar en infektion helt enkelt. I själva verket har något eller några av benen i foten blivit uppmjukade och eventuellt också brutna på grund av försvagning.

Det är viktigt att få rätt diagnos så tidigt som möjligt för att skadorna i foten inte ska bli så omfattande. Alltså att foten blir så pass förändrad att man får svårt att gå.

Att undersöka foten med hjälp av röntgen är viktigt. Men allra viktigast är att läkaren upptäcker diagnosen i tid så att nödvändig behandling, i första hand med gips, inte blir försenad.   

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin