Senast reviderad 2016-12-15

Min sjuåring verkar inte ha några kulor i pungen?

Fråga

Min sons pung verkar inte innehålla några pungkulor, han är sju år. Detta har uppmärksammats av skolläkaren. Jag minns att man kontrollerade att kulorna fanns på plats när han var nyfödd .

Vad beror detta på och vad kommer att hända nu? Min äldre bror fick opereras när han var liten för samma sak.

Svar

Att testiklarna skulle ha dragit sig uppåt igen och konstant är borta ur pungen låter inte troligt. Testiklarna kan dra sig uppåt mot ljumsken vid kyla, psykisk spänning som vid en läkarundersökning eller smärta. Det är en muskelreflex som orsakar detta och det kallas för att testiklarna är retraktila.

Du kan själv kontrollera om testiklarna finns i pungen. Mest avslappnat är det i värme. Det är till exempel bra att känna hur det är när din son ligger i ett varmt bad. Att de åker upp och ner är inte farligt så länge som de kan dras ner, och ligger nere i pungen när pungen är ordentligt avslappnad.

Om testiklarna verkligen inte kommit ner, eller snabbt åker upp igen så att du inte kan känna dem, är det viktigt att han får komma till en barnläkarmottagning för undersökning. Eventuellt kan en ultraljudsundersökning av ljumskarna behöva göras, eventuellt en remiss till barnurolog för operation.

Om inte skolläkaren redan har skrivit remiss kan du kontakta elevhälsan och be om det.

 

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin