Senast reviderad 2018-05-30

Mina fingrar domnar efter en nackskada, vad kan jag göra?

Fråga

Jag har en nackskada, men läkaren har inte kunnat konstatera något diskbråck. Min högra hands ring- och lillfinger domnar, oftast på natten. Vad kan jag göra?

Svar

Det är troligt  att domningarna i dina fingrar beror på nackskadan. Men det skulle också  kunna  röra sig om en inklämning av ulnarisnerven i armbågen. Ulnarisnerven är en av de stora nerver som går till handen och den kan bli klämd i armbågen där den löper ytligt över ett benutskott.

Ett sätt att ta reda på vad som orsakar domningarna är en så kallad ENeG undersökning. Då undersöks nervimpulserna längs hela armen,  och det går att bestämma i vilken nivå nerverna är påverkade.

Fortsättningsvis bygger mitt svar på att det faktisk är nackskadan som ger dig domningarna i fingrarna.

Nerverna till armar och händer går ut från halsryggraden. Om det blir ett tryck på nervrötterna från halsryggen, kan man få domningar eller värk i den kroppsdel dit nerverna går.

Nervrötterna går ut från ryggmärgen i mellanrummet mellan kotorna. Mellan kotkropparna finns diskarna, och har du ett diskbråck kan detta trycka mot någon nervrot.

Men diskarna kan också vara skadade eller nedslitna utan att du har ett diskbråck. Mellanrummet mellan kotorna blir då mindre än det annars skulle vara. Detta kan åstadkomma en irritation av nervrötterna. Ofta blir det då en inflammation som medför svullnad, vilket förvärrar besvären.

Det första du ska göra, är att undvika saker som anstränger nackkotorna. Att sitta vid en dator är ofta mycket ansträngande för nacken.

På natten har nacken det också besvärligt. Det behövs en bra och formbar kudde som kan fylla ut mellanrummet mellan bakhuvud och nacke för att halsryggen ska få ordentlig vila. Olika typer av axelväskor och ryggsäckar påverkar också nacken.

Fysioterapi kan lindra vid de besvär du beskriver. Ibland kan också antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som minskar svullnad och inflammation vara till hjälp.

Eftersom du har mest besvär nattetid, tror jag att det viktigaste för dig är att se över din kudde, så att din nacke kan vara riktigt avslappnad när du sover.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin