Senast reviderad 2017-11-09

Mina fingrar domnar efter en nackskada, vad kan jag göra?

Fråga

Jag har en nackskada, men man har inte kunnat konstatera något diskbråck. Min högra hands ring- och lillfinger domnar, oftast på natten. Vad kan jag göra?

Svar

Det första man ska göra, är att undvika saker som anstränger nackkotorna. Att sitta vid en dator är ofta mycket ansträngande för nacken. På natten har nacken det också besvärligt. Det behövs en bra och formbar kudde som kan fylla ut mellanrummet mellan bakhuvud och nacke för att halsryggen ska få ordentlig vila. Olika typer av axelväskor och ryggsäckar påverkar också nacken.

Fysioterapi kan lindra vid de besvär du beskriver.
Ibland kan också antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som minskar svullnad och inflammation vara till hjälp.

Eftersom du har mest besvär nattetid, tror jag att det viktigaste för dig är att se över din kudde, så att din nacke kan vara riktigt avslappnad när du sover.

Nerverna till armar och händer går ut från halsryggraden. Om det blir ett tryck på nervrötterna från halsryggen, kan man få domningar eller värk i den kroppsdel dit nerverna går.

Nervrötterna går ut från ryggmärgen i mellanrummet mellan kotorna. Mellan kotkropparna finns diskarna, och har man ett diskbråck kan detta trycka mot någon nervrot.

Men diskarna kan vara skadade eller nedslitna utan att man har ett diskbråck. Mellanrummet mellan kotorna blir då mindre än det annars skulle vara. Detta kan åstadkomma en irritation av nervrötterna. Ofta blir det då en inflammation som medför svullnad, vilket förvärrar besvären.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin