Senast reviderad 2015-11-12

Kan män bli impotenta av hård cykelträning?

Fråga

Man har ju hört att om kvinnor tränar för hårt så kan mensen upphöra. Men kan män bli impotenta vid för mycket cyklande?

Svar

Ja, det finns en risk för män kan få svårt att få stånd, till följd av cykling. Men det tillhör inte vanligheterna att det går så långt. Däremot är det vanligt att efter långvarig cykling över många mil, få övergående besvär av domningar i grenen, underlivet och på insidan av låren.

Det förekommer även rapporter om mer bestående besvär i form av oförmåga till erektion efter hård cykelträning. Det anses att orsaken är de extremt smala sadlar som i dag förekommer på tävlingscyklar. Långvarig nötning av bäckenbotten mot en sådan sadel antas kunna orsaka skador på blodförsörjningen till penis. Det kan leda till och försämrad, eller upphävd funktion i penis svällkroppar. Det är när dessa svällkroppar fylls med blod som mannen får erektion.

För att minska risken för nötningsproblem i underlivet vid regelbunden cykling har det utvecklats sadlar med mjuk gel som minskar tryck och friktion. Det finns även sadlar med hål upptill som minskar friktionen.  

En ytterligare synpunkt som jag har inhämtat från en flitigt cyklande kollega är att man bör vinkla sadelns framdel något nedåt för att minska trycket mot bäckenbotten.

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin