Senast reviderad 2016-04-28

Jag har för lite tårvätska, kan jag använda kontaktlinser?

Fråga

Vid en synundersökning konstaterade optikern att jag har något för lite tårvätska, men inte värre än att jag kunde pröva, eftersom jag inte har tänkt använda linserna dagligen. Jag känner nu själv, när linserna är på plats, att ögonen känns lite torra. Kan man göra något för att öka tårvätskan? Jag vet att jag antagligen dricker för lite. Kan det hjälpa om jag försöker att dricka mer?

Svar

Nej, att dricka mer ökar inte mängden tårvätska.

Det går inte att påverka bildningen av tårvätska. Om man har torra ögon kan det behandlas med så kallat tårsubstitut. Men det är inte en lösning för den som vill använda kontaktlinser. Om det inte känns bra med linserna, bör du inte använda dem.

Han man torra ögon eller irriterade ögon av något slag, ska man helst inte använda kontaktlinser på grund av risken för sårbildning. Risken för torrhet i ögonen ökar med åren, vilket är en del av åldrandet. Naturligtvis finns även individuella skillnader. Det finns också sjukdomstillstånd där ögontorrhet är en del av sjukdomen, bland annat vissa reumatiska sjukdomar. 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin