Senast reviderad 2016-01-28

Jag blir knäpp på mina knäppande leder. Vad beror knäppandet på?

Fråga

När jag går så knäpper det i fotleden ungefär vid var tredje steg. Detta är ganska störande. När jag ska göra armhävningar så knäpper det i armarna och om jag hukar knäpper det i knäna. Jag blir knäpp på knäppandet, ge mig ett svar.

Svar

Du är långt ifrån ensam om att det knäpper eller knakar i lederna. De som kan knaka sina leder brukar var lite mjukare i sina leder än andra. På så sätt kan leden tänjas lite extra. Runt lederna finns så kallade ledkapslar, ungefär som en liten styv plastpåse fast utan luft. Tänjer man mycket på leden så dras ledkapseln ut och det blir ett undertryck i leden. Är undertrycket tillräckligt starkt frigörs gaser från vätskan runt leden. När gaserna sugs in blir det en smäll då kapseln fylls. Det är det som knäpper eller knakar.

Sådana här knakningar är ofarliga i sig även om ljudet kan vara obehagligt, framför allt för personerna runt omkring. Efter ett tag så brukar de flesta vänja sig vid knakandet.

Möjligen kan lederna bli lite styvare av styrketräning. Annars stelnar lederna med åren. Ibland går det att styra knakandet själv genom att inte böja så mycket på lederna.

Knakandet kan ibland också bero på att senor glider ojämnt när man rör på leden. Detta är också ofarligt.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin