Senast reviderad 2016-04-28

Jag är så trött på mina trötta ögon, vad kan jag göra?

Fråga

Jag är en 55-årig kvinna som under de senaste fyra åren besvärats av torra och irriterande ögon. Trots att ögonen är torra avsöndrar de ett klibbigt, genomskinligt sekret, på framför allt morgnarna. Ögonen känns oerhört trötta och hela jag blir trött. Jag droppar mina ögon med tårersättningsmedel 10-12 gånger om dagen. Finns det verkligen ingen bot alls för mina besvär? 

Svar

Jo, det finns olika saker du kan göra för att minska dina besvär. Men det beror lite på vad som orsakar dina torra irriterade ögon.

Det finns olika orsaker till besvär med torra ögon:

  • Många får besvär med torra ögon när de blir äldre, eftersom tårvätskan minskar med åldern.  
  • Ibland kan torra ögon förekomma i samband med vissa sjukdomar och viss medicinering. Om det kan vara så för dig finns det skäl att ta upp problemet med din läkare på vårdcentralen.
  • En del får torra ögon av att sitta för länge framför datorn eller att arbeta i dåligt ljus.
  • Torra ögon kan också komma av att man vistas i torr, varm, rökig eller dammig luft.

 Ibland kan alltså besvären lindras genom att förändra sin miljö. Till exempel att undvika att ha tv- eller datorskärmar för högt placerade för att slippa titta uppåt, eftersom det gör att du blir torrare i ögonen.

Tyvärr finns det inte någon möjlighet att öka ögonens egen produktion av tårvätska. Därför rekommenderas tårersättningsmedel.

Du skriver att du måste droppa ofta i ögonen. Ett tips är att du använder gel istället. De dropparna är mer trögflytande, och kan ha effekt under längre tid än de droppar som är tunn vätska.

Jag förstår att du har det besvärligt, men som du ser kan det alltså finnas en del saker du själv kan tänka på.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin