Senast reviderad 2016-11-24

Hur görs en kontraströntgen på ett litet barn?

Fråga

Min fem månader gamla dotter har en fistelgång på halsen som ska kontraströntgas om några veckor. Hon ska sövas ner för att göra röntgen. Måste de sticka henne innan de söver henne eller kan det göras när hon har somnat?

Hon får ju inte äta före undersökningen. Är det något annat jag bör tänka på den dagen hon ska sövas? Hon är ju så liten och jag är så orolig hela tiden för detta.

Svar

Att genomföra en röntgenundersökning på ett vaket spädbarn blir ofta besvärligt både för barnet och för röntgenpersonalen. Ett så litet barn förstår ju inte vad som händer, kan inte följa instruktioner eller ligga still. Därför är det ganska vanligt att spädbarn sövs i samband med den här typen av undersökningar.

För att sövningen ska vara så skonsam som möjligt för din dotter får du vara med i största möjliga mån. Läkaren börjar oftast inte med att ge sprutor, utan låter först din dotter få någon lugnande medicin att äta eller som läkemedel i stjärten.

När det gäller förberedelser inför sövningen har ni redan fått information angående hur ni ska göra med mat och dryck. I övrigt är det inte något särskilt ni behöver tänka på. Ofta mår barn bäst av att allt är som vanligt i så stor utsträckning som möjligt.

För äldre barn är det förstås annorlunda. De kan ta emot information och vara delaktiga på ett annat sätt.

Att du som förälder känner dig trygg är förstås viktigt i sammanhanget, att du vet vad som kommer att hända. Man brukar få träffa narkospersonal innan sövningen för att få information. Kontakta gärna den mottagning som ansvarar för utredningen och fråga om det. Ett annat alternativ är att tala med en sjuksköterska på röntgenavdelningen. Skriv gärna ner dina frågor innan, så blir det lättare att minnas alla funderingar.

Med fistel menas en onormal öppning genom kroppens vävnader, en gång under huden som antingen öppnar sig mot huden eller mellan olika organ.

En fistel på halsen hos ett spädbarn kan förekomma av olika anledningar. Ibland kan det vara en rest från fosterstadiet, en öppning som inte har slutit sig som den ska.

Andra gånger kan den bero på en infektion. Det finns också fistlar som är missbildningar som förbinder kärl på ett felaktigt sätt. Anledningen till att det görs en röntgenundersökning är att läkaren måste ta reda på var fisteln kommer ifrån och hur var den leder någonstans. Först efter undersökningen kan läkaren säga något om en eventuell operation.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin