Senast reviderad 2014-01-16

Hur vet man om det onda kommer från bihålorna?

Fråga

Jag har ont bakom öronen och i pannan efter en förkylning. Nu undrar jag om det kan ha med bihålorna att göra?

Svar

Ja, att du har ont i pannan kan ha med det att göra. På vissa ställen i skelettet i ansiktet finns det hålrum, som kallas bihålor. Exempel på det är pannhålorna ovanför ögonen i pannan och käkhålorna i kinderna. Det finns också flera mindre bihålor bakom näsroten. Via kanaler i benet är bihålorna förbundna med näshålorna.

Bihålornas insida består av slemhinna. I samband med en infektion, till exempel en förkylning, kan dessa slemhinnor svullna till. Slembildningen kan också öka. Det kan medföra obehag i form av täppthet, tyngdkänsla och värk. Om det kompliceras av en bakterieinfektion med varbildning ökar smärtorna. Man kan även få feber och en svullnad i ansiktet över den bihåla som är berörd. Om man har snuva så är den ofta tjock och varig.

Om man röker eller är allergisk kan man få särskilt mycket bihålebesvär. Problem med käkhålorna kan ibland ha ett samband med tänderna i överkäken, eftersom de tandrötterna kan nå ändå upp till bihålans botten.

Ofta kan förkylningsutlösta besvär från bihålorna vara övergående. Eventuellt kan man använda de receptfria avsvällande nässprejerna som finns på apoteken. Om man har mycket besvär kan man ibland få recept på kortisonsprej av samma typ som används vid allergibehandling, för att dämpa inflammation i slemhinnorna. I de fall där man har tecken på bakterieinfektion i en bihåla används antibiotika, vanligen vanligt penicillin. Om läkemedelsbehandling inte hjälper kan man ibland punktera bihålan, och spola rent från var.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin