Senast reviderad 2016-05-27

Hur snabbt blir man bra efter halvsidig ansiktsförlamning?

Fråga

Jag har en kamrat som råkat ut för förlamning i halva ansiktet. Detta kom utan förvarning. Han har genomgått en grundlig undersökning. Läkarna lovade honom att det skulle släppa om cirka en månad. Men jag har en annan bekant som har fått en liknande förlamning och den har inte förbättrats på många år.

Svar

Ansiktsförlamning utan andra symtom kallas ibland för Bells pares och kommer ofta plötsligt utan förvarning. Den påverkar halva ansiktets muskler och smaken från tungan på samma sida. Den kan påverka musklerna helt eller delvis. Är förlamningen stor är ofta läkningen sämre.

Är förlamningen inte så svår brukar man bli helt återställd inom sex veckor, eller efter upp till ett halvår.

Om man har fått en utbredd förlamning, blir sex av tio helt bra, medan ett fåtal inte får tillbaka full funktion av musklerna i ansiktet.  

Orsaken till nervskadan är i de flesta fall okänd. Nerven som är drabbad är den sjunde hjärnnerven, facialisnerven. Den kommer från hjärnan och går igenom örat ut i ansiktets muskler. Man behöver söka läkare för att undersöka om det finns någon speciell orsak till att nerven blivit förlamad.

Mycket ovanliga orsaker är en tumör inom nervens utbredningsområde, MS eller hjärnhinneinflammation. Ansiktsförlamning kan också bero på en stroke. I vissa fall beror förlamningen på fästingbakterien. Borrelia, och då behandlas man med antibiotika

Eftersom orsaken till förlamningen oftast är okänd, finns det för det mesta inte heller någon speciell behandling.

Det är viktigt att undersöka ögat om det är svårt att blinka. Då finns en risk att hornhinnan i ögat torkar, och det kan uppstå små sår, som gör mycket ont. Därför behöver ögat ibland skyddas med ett kupat glas eller ögondroppar, som håller ögat fuktigt.

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin