Senast reviderad 2016-09-22

Hur smittar löss och hur kan man bli av med dem?

Fråga

Min dotter har fått huvudlöss. Hur smittar de och hur ska de behandlas?

Svar

Huvudlöss är ett ganska vanligt problem på skolor och förskolor. Tvärtemot vad många tror har det inte med dålig hygien att göra. Att man får löss beror inte på att man städar för lite hemma eller tvättar sig för sällan.

Huvudlössen är en till tre millimeter långa. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. De trivs i människans hårbotten där de kryper omkring. De kan inte hoppa eller flyga och sprids framför allt genom kontakt huvud mot huvud. Lössen kan spridas genom kammar, borstar och mössor, men risken är liten eftersom lössen bara överlever något dygn utan näring från hårbotten. 

Om du kammar håret med en extra fintandig kam över ett vitt papper kan du se dem när de faller ned på papperet. Du kan också se de gulvita äggen, mindre än en millimeter, längst in på hårstråna. Enbart lusägg på hårstråna är inget säkert tecken på en pågående lusinfektion eftersom äggen kan vara döda eller kläckta. Det är bara om du ser levande löss, som du ska behandla med medel.

Det finns speciella kammar för luskamning som går att köpa på apotek. Balsam i håret underlättar kamningen och gör att lössen sitter still. Ser du levande löss ska du behandla. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel.

  • I första hand rekommenderas medicintekniska medel som innehåller dimetikon, en silikonolja, och/eller växtoljor.
  • I andra hand, om inte det hjälper bör man använda Tenutex, ett receptfritt läkemedel   som innehåller bensylbensoat och disulfiram.
  • I tredje hand kan en lösning som innehåller malation användas.
  • I fjärde hand schampo som innehåller malation eller permetrin. 

Oavsett vilket medel som används är det viktigt att noggrant följa behandlingsinstruktionerna för att du ska bli av med lössen.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin