Senast reviderad 2017-05-05

Hur länge ska man fortsätta ta kortison mot polymyalgia reumatika?

Fråga

Min mamma har fått polymyalgia reumatika. Hon har fått stora mängder kortison. Tydligen ska hon fortsätta med medicinen fast hon känt sig bra länge. Hur blir det då med biverkningar?

Svar

Behandling med kortison är mycket effektivt vid polymyalgia reumatika, Behandlingen måste som oftast pågå länge. Men dosen av kortison kan successivt sänkas så att risken för biverkningar blir förhållandevis liten.

Vid polymyalgia reumatika finns besvär av stelhet och värk i axlar, överarmar, bäcken och lår. Sänkan är hög som tecken på en inflammation i muskler och små blodkärl.

Kortisonbehandlingen brukar inledas med relativt höga doser. Då försvinner ofta symtomen redan efter några dagar. Samtidigt går sänkan ned. Efter två veckor av symtomfrihet kan kortisondosen sänkas i små steg.

Risken är stor för återfall med muskelvärk och stigande sänka om kortisonbehandlingen avslutas för tidigt. Därför behövs ofta kortison i en låg dos under en längre tid, vanligen upp till två år.

På grund av den låga dosen är biverkningarna av kortisonet få. Men det finns en viss risk för ökad urkalkning av skelettet under behandlingstiden.  Det är därför viktigt att förebygga benskörhet. Det gör du genom följande punkter:

  • Sluta röka, om du röker.
  • Vara fysiskt aktiv, till exempel ta promenader.
  • Vistas utomhus i solen för att få D-vitamin.
  • Ta tabletter med extra tillskott av kalk och D-vitamin, liksom ett läkemedel som heter Bisfosfonat.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin