Senast reviderad 2016-12-21

Hur länge kan man använda kortisonkrämer?

Fråga

Min dotter fick diagnosen atopiskt eksem när hon var fem månader. Jag fick kortison utskrivet och smörjer henne med det och med en mjukgörande kräm, Fenuril. Är det inte farligt att använda kortisonkrämer en längre tid?

Finns det inget annat som man kan göra för att lindra klådan och utslagen? Kan huden bli missfärgad när hon blir äldre och solar?

Svar

Nej, det är inte farligt att använda kortisonkräm under en längre tid. Det är däremot viktigt att använda kortisonkräm för att minska inflammationen i huden.

För att få bra effekt snabbt brukar oftast en starkare kortisonkräm användas under några dagar i början. Sedan går det att byta till en svagare sort. Då är det väldigt liten risk för biverkningar.

Huden blir inte missfärgad av salvorna

Däremot kan det bli fläckar i huden om barnet har rivit sig mycket så att det blivit sår som läker och blir till ärr. Huden kan också bli blekare där det varit eksemfläckar. Oftast går det över med tiden. Besvär med eksem kan också minska när barnet blir äldre.  

Viktigt att smörja eksemen

Det finns inte någon behandling som garanterat tar bort eksemet för alltid. Däremot finns det en hel del att göra för att minska symtomen. Det finns många olika salvor och krämer, och det är viktigt att ni får ordentlig information och möjlighet att prova olika sorter.

Det är viktigt att som förälder till ett barn med eksem vara väl informerad. Tala med er läkare eller sjuksköterska om detta. Ni behöver veta när ni ska använda starkare kortisonkräm, hur ni ska göra med nedtrappning till mildare kräm, och hur ni ska använda den mjukgörande krämen. Olja i badvattnet kan vara bra i vissa fall. Att använda kläder i material som inte kliar är också bra.

Fråga gärna andra föräldrar i samma situation, ofta kan man dela med sig av sina erfarenheter och ge tips.

 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin